Várjuk a következő barátságos gesztust az ITM-től, amit üdvözölhetünk – interjú Török Ádám akadémikussal, az MTA főtitkárával

Török Ádám akadémikussal, az MTA főtitkárával készített interjút december 12-én a Klubrádió. Az akadémiai vezető a rendkívüli közgyűlés utáni helyzetről, a várható folytatásról beszélt. Cikkünkből a teljes felvétel meghallgatható.

2018. december 13.

Az MTA 190., rendkívüli közgyűlésének aloldalaTörök Ádám többek között elmondta: ami most zajlik, az szakmai és nem politikai kérdés. Az álláspontunk szakmai alapú és világos: a Magyar Tudományos Akadémia tudománnyal és kutatással szeretne foglalkozni, és a magyar tudományosság, a mintegy 15 ezer emberből álló hazai tudományos közösség érdekeit képviseli.

A főtitkár szerint már kaptunk egy barátságos gesztust az ITM-től néhány hete, amikor a miniszter a bérköltségeket végül is felszabadította. „Mi ezt a lépést nagy örömmel üdvözöltük, és várjuk a következőt, amit üdvözölhetünk” – mondta.

Török Ádám Forrás: mta.hu / Szigeti Tamás

Török Ádám hangsúlyozta: az MTA stratégiája ugyanaz, és az ITM-mel szembeni kötelezettségei is ugyanazok: ez a kutatóintézet-hálózat átvilágítása, amit szakszerűen el kell végezni. Az átvilágítást az MTA mindenképpen elvégzi, akár felszabadítja a miniszter a kutatóhálózat működtetésének dologi költségeit, akár nem.

„Az együttműködés hangulatát azonban nagyban javítaná egy ilyen barátságos lépés. Másrészt egy ilyen barátságos lépés meggyőzne minket arról, hogy a Kormány egyetlenegy tagja sem – mondjuk úgy – haragszik az Akadémiára, és bizonyos szakmai célok teljesítésében várja az együttműködést” – mondta Török Ádám.