Új ruhában a 200 éves születésnap előtt: megújult a Magyar Tudományos Akadémia arculata

A 2025-ös bicentenáriumhoz közeledve régi adósságát törlesztette az Akadémia: olyan arculatfrissítést hajtott végre, amellyel megtartja hagyományait, de alkalmazkodik a jelenkor vizuális kommunikációs elvárásaihoz és digitális környezetéhez. A megvalósítás lehetőségét meghívásos pályázat útján a DE_FORM Design Agency nyerte el.

2023. december 20.

A változás legfontosabb eredménye, hogy az eredeti fő szimbólum, az Allegória című festmény (lásd a keretes írást) mellé egy karakteres tipográfiai rendszer és logotípia került az arculat középpontjába:

Az arculat Katyi Ádám betűtervező Amen Display nevű betűcsaládjának felhasználásával készült, amely vizuálisan tükrözi az MTA alapértékeit és célkitűzéseit. Ezzel az új tipográfiával a jelen és a múlt egy olyan arculat keretében találkozik, ami egyszerre klasszikus és kortárs, miközben egyszerű, tiszta kommunikációra ad lehetőséget. Az arculat színei kapcsán a tervezők az MTA eredeti festményének palettájából merítettek inspirációt, ezzel erősítve az Allegória és az intézmény közötti vizuális kapcsolatot.

<

Az új arculattal sokan már találkozhattak a Magyar Tudomány Ünnepének idei rendezvénysorozatán. Az MTA köszöni mindazoknak, akik részt vettek az új arculat kialakításában, és bízik benne, hogy az új vizuális identitás tovább erősíti kapcsolatát a tudományos közösséggel és a társadalommal.

Borúra derű: az Allegória

A Magyar Tudományos Akadémia jelképe 1831-ben Széchenyi István megrendelésére készült. A mű az osztrák Johann Nepomuk Ender alkotása. A képen Hébé, a görög mitológiában az ifjúság istennője, az örök életet adó nektár őrzője a tudomány és a művészet italával kínálja a sasként megjelenített magyar nemzetet. Pajzsa közepén Magyarország címere, a kerületén körbefutó kép Attila és Leó pápa Róma előtti találkozását ábrázolja. A címer mellett jobbra Minerva (Athéné) istennő áll, aki éppen felhajtja Pannóniáról a fátylat. A táj hangulata borús, de a háttérben már kezd derülni. A kép alatt az Akadémia jelmondata olvasható: „Borúra derű.”

A Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalommal övezett intézmény Magyarországon, amely a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos országos közfeladatokat lát el. Önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestülete közel 19 ezer tagot számlál. A magyar tudományosság legrégebbi intézményét gróf Széchenyi István alapította, aki birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel e célra az 1825. november 3-án tartott pozsonyi országgyűlésen. A Magyar Tudományos Akadémia – Széchenyi István alapítói szándékával összhangban – közel 200 éve folyamatosan megújulva szolgálja a tudást, a nemzetet és az egyetemes tudományt. Az Akadémia célja hozzájárulni az ország helyzetének és biztonságának erősítéséhez, a magyar nép életfeltételeinek, tudásának és képességeinek javításához. Az Akadémia küldetése évszázados hagyományaiból, a magyar tudomány eredményeiből, az akadémiai törvény felhatalmazásából és vállalt kötelezettségei iránti felelősségéből ered. Az Akadémia működése a tudományos tények, elvek és módszerek tiszteletén, valamint a nemzet iránti elkötelezettségen alapul.

Elképzelt címlapok az új arculatban

DE_FORM

A DE_FORM Design Agencyt Demeczky Nóra és Déri Enikő alapította Budapesten. A terveződuó ötévnyi sikeres együttműködést követően 2020-ban hozta létre ügynökségét, amely az art direkciótól a grafikai tervezésen át a fotózásig széles körű vizuális megoldásokat nyújt. Kiemelkedő munkáik közé tartozik múzeumok, városok és egyetemek arculatának tervezése, filmek, fesztiválok, kiállítások grafikai világának kialakítása itthon és nemzetközi szinten. A DE_FORM a kulturális branding iránt elkötelezett közösség, amelynek nagyon fontos a kreatív szabadság és az átfogó vizuális látásmód. Minden projektjükből inspirációt merítenek, a modern művészetektől a tudományig.

Letölthető képek az új arculat illusztrálására: [1] [2] [3] [4] [5] [6]