Üdvözlet az Univerzumból - kiállítás az MTA Székházában

Galilei eredeti távcsöve a firenzei Tudománytörténeti Múzeumban. Nikolausz Kopernikusz fő művének egy-egy példánya. Konkoly Thege Miklós ógyallai csillagvizsgálója – néhány azoknak a képeslapoknak a témái közül, amelyeket november 15-ig megtekinthet az MTA Székház aulájában.

2019. november 8.

November 5. és 15. között tekinthető meg Szabados László csillagász, az MTA doktora képeslapgyűjteményéből rendezett kiállítás, melyen olyan érdekességek is láthatók, mint az Országos Műszaki Múzeum gyűjteményének 19. századi üstököskereső távcsöve vagy a milánói obszervatórium muzeális csillagvizsgálói. A kiállítást Kiss L. László, az MTA rendes tagja, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója nyitotta meg.

Szabados László csillagász és Kiss L. László a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója mta.hu/Szigeti Tamás

„A csillagok és a képes levelezőlapok színes világa egyaránt az 1960-as évek elején ejtett rabul. Szinte nyilvánvaló, hogy hivatásszerűen csillagászati kutatásokkal foglalkozom, hobbim pedig a képes levelezőlapok gyűjtése, különösen a csillagászati és űrkutatási témájúak érdekelnek. Ez utóbbiakból kb. kétezer található a gyűjteményemben” – mondta el Szabados László.

Kattintson a képgalériához!

Kiállítás az MTA Székház aulájában mta.hu/Szigeti Tamás