Több mint hétmillió forint gyűlt össze az Akadémián az erdélyi árváknak, a közgyűlés után a tehetséges magyar fiatalok támogatására indul gyűjtés

Az MTA társadalmi felelősségvállalása részeként a 187. közgyűlés a jótékonysági gyűjtés céljaként az erdélyi árva vagy félárva, hátrányos helyzetű gyermekek támogatását jelölte meg. Erre a célra 2017. április 21-ig 7 031 051 forint gyűlt össze. A Közgyűlés támogatta a jótékonysági gyűjtésre vonatkozó előterjesztést, amelynek értelmében a 2018. évi közgyűlésig a gyűjtés célja a tehetséges magyar fiatalok támogatása.

2017. május 8.

Az MTA 186. közgyűlése 2015. május 5-én döntött arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia társadalmi felelősségvállalása részeként lehetőséget teremt az akadémikusok, illetve az MTA köztestülete minden tagja számára, hogy jövedelmük egy általuk meghatározott részét jótékonysági célra ajánlják fel. A beérkezett adományokat az MTA számláján elkülönítve tartják nyilván, a felhasználás célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

Az első évben Falus András akadémikus kezdeményezésére Összefogás a gyermekéhezés ellen címmel indult akadémiai jótékonysági gyűjtés.

A következő jótékonysági gyűjtés célját illetően több javaslat is érkezett, amelyeket a Vezetői Kollégium, valamint az Elnökség is megtárgyalt. Ennek alapján 2016-ban az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő árva és félárva, vagy mélyszegénységben élő gyermekek felkarolását javasolták célként a Közgyűlés számára.

Erre a célra 2017. április 21-ig 7 031 051 Ft gyűlt össze. Az MTA Elnöksége jóváhagyta, hogy az összeget az összeg Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére juttassák el. A Vezetői Kollégium, valamint az Elnökség áttekintette a jótékonysági gyűjtés lehetséges céljaira beérkezett javaslatokat, és ennek alapján azt javasolta a Közgyűlésnek, hogy a következő gyűjtéssel a tehetséges magyar fiatalokat támogassa az Akadémia. A Közgyűlés a javaslatot elfogadta.