Több mint 7 milliárd forintos többlettámogatáshoz jut jövőre az MTA

Elfogadta az Országgyűlés a 2022-es költségvetési törvényjavaslat fő összegeit. Az Akadémia központi támogatása 53 százalékkal nő.

2021. június 8.

Az Országgyűlés június 8-ai ülésen elfogadta a 2022-es költségvetési törvényjavaslat főösszegeit. A parlament a költségvetési bizottság összegző módosító javaslatát 121 igen, 60 nem szavazattal hagyta jóvá. Az összegző módosító indítvány jelentős összeget biztosít a Magyar Tudományos Akadémia új programjainak támogatására, valamint az elektronikus szolgáltatások fejlesztésére. A költségvetési bizottság Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselőként benyújtott indítványát támogatta a Magyar Tudományos Akadémia új, illetve megújuló programjainak támogatására.

Az MTA megújított küldetésének középpontjában a köztestület mobilizálása, az Akadémia egyedülálló tudományos potenciáljának a társadalom érdekében való mozgósítása áll. Ez igaz a tudományos minősítés és értékelés kiterjesztését célzó törekvésekre, a tudományos tanácsadáshoz kapcsolódó akadémiai funkciók megerősítésére, valamint a tudomány-népszerűsítés, a tudományos eredmények közvetítésére is. A 194. közgyűlés által is támogatott programok közé tartozik például a Középiskolai MTA Alumni Program, a tudományos tanácsadás és a társadalom felé irányuló ismeretterjesztés intézményes fejlesztése, továbbá a nemzeti programok finanszírozása a magyar nyelv, az agykutatás és a fenntartható fejlődés területén.

A 7,3 milliárd forintos többlettámogatás biztosítja a tudományos közösséget szolgáló akadémiai feladatok megvalósítását, valamint több, korábban elindított eredményes program – MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, Fiatal Kutatónők Ösztöndíja, Vendégkutatók Ösztöndíja, Lendület Program, Tantárgy-pedagógiai Program – folytatását és erősítését. A köztestületi intézményeknél illetményemelés is történne írta az indoklásban Gulyás Gergely. Az emelést az egyéb költségvetési kiadásokból fedezik.

További részletek az akadémiai programokról az MTA 194. közgyűlésén elmondott elnöki beszámolóban olvashatók.