Teremhasználati rend és védelmi intézkedések az MTA Székházában, valamint Nádor Irodaházában

2020. október 1.

2020. október 5-től további intézkedésig az MTA Székházában és Irodaházában szervezett szakmai rendezvényeket, beleértve a tudományos osztályok üléseit is, kizárólag online formában lehet megtartani – egyebek mellett erről tájékoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2020. szeptember 29-én kelt levelében az Akadémia tudományos osztályainak elnökeit, majd október 1-jén az MTA területi bizottságainak elnökeit.

Freund Tamás a dokumentumban utalt arra a két korábbi elnöki határozatra, amelyet a COVID-19 járvány tapasztalatai, valamint a korábbi kormányzati intézkedések figyelembevételével hozott az on-line testületi ülések szabályozásáról és a Székház módosított teremhasználati rendjéről. Emlékeztetett arra is, hogy a Székházban személyes részvétellel tervezett rendezvények megtartását – a termek befogadóképességének korlátozása és egyéb óvintézkedések betartása mellett - 2020. szeptember 30-ig engedélyezte.

„A járvány második hulláma sajnos aggasztó tendenciákat mutat, ezért, tekintettel arra, hogy a Kormány is szigorította a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseit, az Elnökség tagjaival egyetértésben módosítom a korábban kiadott teremhasználati rendet és védelmi intézkedéseket” – tájékoztatta az osztályelnököket az Akadémia elnöke.

Freund Tamás döntése alapján 2020. október 5-től további intézkedésig az MTA Székházában és Irodaházában szervezett szakmai rendezvényeket, beleértve a tudományos osztályok üléseit is, kizárólag online formában lehet megtartani. A már korábban egyeztetett, október 1-5-e közötti rendezvények, valamint az MTÜ ünnepélyes díjátadása a hatályos szabályok betartásával megtartható. A Gasztronómiai Klub Étterem működéséről az étterem honlapján lehet tájékozódni.

A döntések alapján a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvényeihez az MTA Székház Nagytermében november 3-tól a hónap végéig állandó „stúdiót” alakítanak ki, annak érdekében, hogy az akadémiai kiemelt programokat és az osztályrendezvényeket közvetíteni lehessen. A videófelvételeket az MTA később a nagyközönség számára elérhetővé teszi, így a tudomány legfrissebb eredményeiről szóló hiteles információk még szélesebb körben válhatnak ismertté.

Az Akadémia elnöke levelében kitér arra is, hogy az MTA Elnöksége egy korábbi döntése szerint az „MTA hazai tagjának a COVID-19 járvány miatt elmaradt akadémiai székfoglalóját legkésőbb a járványügyi készültség megszűnését követő 6 hónapon belül meg kell tartani. A járványügyi készültség alatt akadémiai székfoglaló online módon tartható. Az Elnökség kéri és támogatja a külső tagok és tiszteleti tagok székfoglalójának hasonló módon történő megtartását.” Mint Freund Tamás írja, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a székfoglaló előadásokat az érintett kérésére a Székházban, a tudományos osztály elnökének, vagy elnökhelyettesének jelenlétében, de hallgatóság nélkül videóra veszik fel. Ezt követően az akadémikus a hagyományoknak megfelelően átveheti az oklevelét, amely eseményt szintén videófelvétel rögzít. A felvételt az MTA honlapján a szokásos módon teszi közzé. az Akadémia.

Az MTA LGK Rendezvényszolgálata az eddigiekhez hasonlóan technikai segítséget nyújt a programok lebonyolításához.

Az elhalasztott, vagy átszervezett MTA doktori védések online történő megtartására, és a közönség online módon történő csatlakozására a Doktori Tanács 2020. szeptember 25-i határozata ad lehetőséget. Amennyiben az érintettek ezt vállalják, akkor a védésen a Jelölt, valamint a Bizottság tagjai és az opponensek személyesen is részt vehetnek. A Doktori Tanács Titkársága minden érintett rendelkezésére áll az eljárás e kiemelt fontosságú elemének szabályszerű és eredményes megszervezéséhez.

Összhangban a kormányzati intézkedésekkel, mind a Székházban, mind az Irodaházban az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező, mint ahogy belépéskor szükséges a kéz fertőtlenítése is a kihelyezett berendezések használatával.

Az MTA Székházba történő be- és kilépés, valamint a rendezvénytermek használatának rendjéről szóló MTA LGK igazgatói utasítás ide kattintva olvasható.

A Nádor Irodaházba történő be- és kilépés, valamint a tárgyalók és kiskonyházk használatának rendjéről szóló MTA LGK igazgatói utasítás ide kattintva olvasható.