Tehetségtámogatás a tudományban

A Magyar Tudományos Akadémia küldetésének megfelelően arra törekszik, hogy hozzájáruljon a tudománybarát társadalom és közgondolkodás elősegítéséhez, egyúttal a tudomány világa felé fordítsa a kutatói pálya iránt fogékony, érdeklődő fiatalokat – mondta Kollár László Péter főtitkár az MTA Székházban tartott Budapest Talent Summit nevű kétnapos konferencia megnyitóján.

2021. október 7.

Az akadémikus köszöntőjében arról beszélt, hogy a tehetség akkor válik egyéni és társadalmi értékké, ha ezért céltudatosan és kitartóan tesznek. Úgy vélte, hogy a család mellett talán az iskolának, valamint a baráti társaságnak lehet ebben nagy szerepe, de – mint mondta – szerencsére egyre több közösség, szervezet, intézmény próbálja céltudatosan megtalálni a tehetségeket, és egyengetni útjukat.

Kollár László Péter a Magyar Tudományos Akadémia tehetséggondozó tevékenységéről szólva azt mondta, az MTA küldetésének megfelelően
a tudománybarát társadalom és közgondolkodás megteremtéséhez kíván hozzájárulni. Egyúttal arra törekszik, hogy a tudomány világa felé fordítsa
a kutatói pálya iránt fogékony, érdeklődő fiatalokat. „Ezért hívtuk életre
a Középiskolai MTA Alumni Programot, amely a határon belüli és túli magyar középiskolákat célozza meg az Akadémia köztestületi tagjainak bevonásával.
A program legfőbb célja, hogy az iskolák által meghívott kutatók megmutassák a tudományos életpálya szépségét, a felfedezés, a megismerni vágyás örömét és egy-egy tudományterület izgalmas, új felfedezéseit.”

Kollár László Péter köszöntője ide kattintva olvasható.


Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a magyarok fiatal tehetségek támogatása iránti elkötelezettségét méltatta. Mint mondta, ez abból látszik, hogy 2013 óta 3,4 millió ember ajánlotta fel adója egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program céljaira. A program segítségével évente 350 ezer fiatalt érnek el. Tehetségközpontokban támogatják, ösztöndíjakkal segítik őket, tehetséggondozókat díjaznak, a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal pedig lehetőséget teremtenek arra is, hogy a világ legjobb egyetemein tanulhassanak állami támogatással.