Tudománytér – kihirdették az Akadémia köztéri pályázatának nyerteseit

Több napig látható volt a Magyar Tudományos Akadémia Székházában az a kiállítás, amelyen az MTA és Budapest Főváros Önkormányzata által köztéri alkotás létrehozására kiírt pályázatra beérkezett tervek makettjei láthatók. A 2025-ben kétszáz éves MTA a bicentenárium alkalmából a Széchenyi téren kíván olyan jelet állítani, amely méltó az Akadémia történetiségéhez, ugyanakkor kifejezi a tudomány naprakészségét, mindenkori aktualitását és gyors reagálóképességét is.

2023. március 14.

„A Magyar Tudományos Akadémia alapításának 200. évfordulójához közeledik. Ha alapítónk szellemiségéhez méltón szeretnénk ünnepelni, akkor nyitnunk kell és lépnünk kell a társadalom felé. Meg kell találnunk, meg kell építenünk azt az utat, ami a tudomány és a tudós közösség zárt »épületéből« a társadalom tág terére vezet. Bár 200 éve folyamatosan épül ez az út, de a jelenkor legfontosabb kihívása, hogy ez minél jobban láthatóvá is váljék” – mondta az Akadémia Székházában rendezett ünnepélyes díjátadón és kiállításmegnyitón Kollár László Péter, az MTA főtitkára.

Kollár László Péter Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Úgy fogalmazott, hogy a pályázatra beérkezett műalkotások amellett, hogy izgalmas művészi élményt jelentenek, átfogó képet nyújtanak arról, hogy a jelenkori köztéri művészet és építészet nyelvén hogyan tudunk kapcsolódni, viszonyulni a tudományhoz. „Ahogy küldetésünk itt, az Akadémián, az, hogy utat találjunk az emberekhez, úgy szándékunk e pályázattal az volt, hogy az emberek is utat találjanak hozzánk. Személyes, hiteles, érvényes, igaz utakat” – mondta az Akadémia főtitkára.

Kollár László köszöntője ide kattintva olvasható.

Az Akadémia „kilépése” az MTA Székházából az előtte található térre valójában folytatása annak a folyamatnak, amelynek során a Magyar Tudományos Akadémia a város központi magjának számító téren kapott az akkori városképtől olyannyira elütő, neoreneszánsz épületet 1865-ben.
Térfoglalása – azaz a nemzet fővárosában egy központi területnek a tudomány általi kijelölése – azonban ezzel nem állt meg. A 19. század második felében az Akadémiának gondja volt rá, hogy a Székház előtti téren alapítójának és tagjainak szobrot állítson, illetve részben szervezze, illetve finanszírozza a szobrok emelését. A 20. században viszont már csak eltérő politikai ideológiák mentén szervezett, könnyen elbontható alkalmi díszleteket állítottak fel. Maga a tér fokozatosan szűnt meg a város gazdasági, társasági és kulturális központja lenni.

A pályázatra 65 pályamunka érkezett. Ezeket egy építészekből, művészettörténészekből, képzőművészekből, valamint a Magyar Tudományos Akadémia és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal képviselőiből álló Bíráló Bizottság értékelte. Erő Zoltán, Budapest Főépítésze, a Bíráló Bizottság tagja elmondta, hogy a testület az értékelés során elsősorban arra figyelt, hogy mit, hogyan és mennyire közérthetően jelenít meg a tervezett műalkotás, milyen a térépítészeti és szobrászati színvonala és mennyire reális a megvalósíthatósága. Mint azt az eredményhirdetésen bejelentették, az MTA elfogadta a Bizottságnak a díjakra vonatkozó javaslatait, de megvalósításra – gondos mérlegelés után – nem az első díjazottat, hanem egy másik, második díjjal jutalmazott pályamunkát, a „Határtalan történet” címűt javasolta.

A „Határtalan történet” című pályamű makettje Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A díjazott pályaművek

A „Kontúr” című pályamű – I. díj
Pályázó: Kund Iván Patrik és Monory Rebeka Mária alkotócsoportja

A „Kontúr” című pályamű Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A „305 Függöny” című pályamű – megosztott II. díj
Pályázó: Nagy Júlia, Getto Tamás, Suri Bálint, Koch Márió Péter alkotócsoportja

A „305 Függöny” című pályamű Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Határtalan történet” című pályamű – megosztott II. díj, egyúttal megvalósításra javasolt
Pályázó: Chen Ming Rong, Bató Blanka, Csillag Katalin, Soós Zsófia Fruzsina alkotócsoportja

Az ünnepélyes eredményhirdetés
(Képgalériánk az eseményről a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A megvalósításra javasolt művet a 200. évforduló alkalmából az Akadémia és a Széchenyi tér között „tudománytérként” építi meg majd az MTA. A döntés fő oka, hogy a Széchenyi térnek a Székház vonzáskörébe való bevonására, valamint a társadalom és a város felé való nyitásra leginkább a megvalósításra kiválasztott „Határtalan történet” című pályamunka alkalmas.

A pályamunkákat értékelő bírálóbizottság zárójelentése.