Százhetven kiváló fiatal kutató részesül Bolyai János Kutatói Ösztöndíjban

Több mint 850 pályázó közül választották ki az idén azt a 170, már PhD-fokozattal rendelkező kutatót, akik elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-ösztöndíját. 1996-tól közel 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, 15-en közülük ma már akadémikusok.

2016. július 7.

„A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj A 2016-ban ösztöndíjat nyertek listája ide kattintva tölthető leelnyerése és általában a kutatási támogatások több kötelezettséggel is együtt járnak. Nem csak tudományos teljesítményt kell felmutatni. Arra kérem önöket, hogy vegyék ki részüket a tudományos közéleti munkából, egymás eredményeinek értékeléséből is, hiszen így működik a tudomány, és e munka nélkül az Akadémia sem működhetne” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a 2016-os Bolyai-napon, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat elnyert fiatal kutatókat köszöntő akadémiai rendezvényen.

Lovász László köszöntőbeszéde. A Bolyai-napon készült képeinkért kattintson a fotóra! Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

„Az önök pályáján most még hosszúnak tűnik a Bolyai-ösztöndíjas időszak, legyen az egy, két vagy három év. Utólag, az elvégzett és elvégzendő kutatásokat nézve, viszont egészen rövidnek fog bizonyulni, hiszen a most ösztöndíjjal támogatott kutatás valószínűleg csak a magját képezi egy hosszú eredménysorozatnak. Az új ösztöndíjasoknak kívánom, hogy amikor évek múlva visszatekintenek ezekre az évekre, akkor ezt kettőzött büszkeséggel tehessék. Legyenek büszkék Bolyai-ösztöndíjukra, a ma átvett oklevelükre, de legalább annyira legyenek büszkék az ösztöndíjasként elért tudományos eredményeikre is” – mondta az Akadémia elnöke a több száz résztvevő előtt.

Fülöp Ferenc köszöntőbeszéde Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás
A Bolyai-napon készült képeinkért kattintson a fotóra! Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Fülöp Ferenc, a Bolyai Kuratórium elnöke arra emlékeztetett, hogy az 1996-os alapítás óta összesen 3393-an nyerték el a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. „Ők – engedjenek meg egy szubjektív értékelést – bolyaisokként akár külön kasztot képezhetnek a tudományos szférában” – mondta a kuratórium elnöke az MTA Székház Dísztermében tartott ünnepségen.

Török Ádám záróbeszéde Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az ösztöndíjasok közül eddig 386-an szerezték meg az MTA doktora címet, és közülük 15-en immár az MTA tagjai. Török Ádám, az MTA főtitkára értékelésében arról beszélt, hogy ezek a számok azt mutatják, a Bolyai-ösztöndíj kiemelkedően eredményes rendszer, és az Akadémia vezetése a jövőben is mindent támogatást megad e színvonal fenntartásához.

Szerencse folytán senki sem lehet Bolyai-ösztöndíjas

2016-ban a kuratórium 864 érvényesen pályázó közül 170 fő számára ítélte oda az ösztöndíjat. A sikerarány tehát kicsivel kevesebb mint 20 százalékos volt. Erre a tényre utalva említette meg Lovász László azt, hogy véletlenül vagy szerencse folytán senki sem lehet Bolyai-ösztöndíjas, de hozzátette: reméli, az esetleges sikertelenség senkinek sem veszi el a kedvét sem a kutatástól, sem az újbóli pályázástól.

A pályázatok benyújtása és elbírálása internetes rendszer segítségével történt. Az ismételt pályázók száma 126 volt (ők azok, akik már részesültek ösztöndíjban). Közülük a kuratórium 25 főt vett fel. A kuratórium tagjai külön értékelték az újonnan pályázókat és az ismételten pályázókat. Az elbírálás során a testület méltányos és igazságos eloszlás megvalósítására törekedett a három fő tudományterület, vagyis a matematikai és természettudományok, az élettudományok, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományok között.

A Bolyai-ösztöndíjra pályázók, valamint az ösztöndíjat elnyertek száma és aránya a három fő tudományterület szerint Grafikon: mta.hu/Szabó Éva

Kitüntetések és emléklapok

Szintén a Bolyai-napon vehették át kitüntetésüket (a Bolyai-plakettet), illetve emléklapjukat azok az ösztöndíjasok, akik záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. A kuratórium 174 ösztöndíjas záró kutatói jelentését értékelte az idén. Közülük 74-nek adományoztak emléklapot, a legjobbként értékelt 16 főnek pedig plakettet is.

A Bolyai-ösztöndíj története két évtizedre nyúlik vissza. Az MTA 1996-ban az új tudománypolitikai program részeként döntött úgy, hogy támogatni és tervezhetőbbé kell tenni a fiatalok tudományos életpályáját, a kutatói állományban a különböző generációk együttműködését, valamint a fiatal kutatók itthon tartásának segítését és teljesítményközpontú nevelését. Ennek egyik eszköze az egy, két vagy három évre elnyerhető ösztöndíj, amely segíti és ösztönzi a már jelentősebb eredményeket elért fiatalokat a magyarországi kutatások folytatására, valamint MTA doktori értekezésük megírására és a tudományos cím megszerzésére. A kiemelkedőként minősített kutatói zárójelentések elismerésére 2001-ben alapította meg a kuratórium az emléklap és a Bolyai-plakett rendszerét.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás