Robusztus térállvány, új tető és egy meglepetéscímer – Videón az MTA Székház felújításának újabb szakasza

Tekintélyes méretű térállvány épült az MTA Székház Duna felőli oldalán, hogy megkezdődhessen a harmadik emeleti tetőtér felújítása, valamint a tetőszerkezet cseréje. Az állványzatba teher- és személyszállításra alkalmas felvonó épült, és különleges szerkezetének köszönhetően a felállításához meg sem kellett fúrni a műemlék épület kőburkolatát. Időközben befejeződtek az előző fázis munkálatai, a Díszterem freskói visszanyerték eredeti pompájukat, és még egy elfeledett országcímer is előbukkant a mennyezeti festékrétegek alól. Utóbbiról részletesebben is beszámolunk a közeljövőben.

2024. június 7.

0:04 Az MTA Székház felújításának jelen szakaszában a 3. emeleten és a tetőn végzett munkákkal összhangban elkészült a Széchenyi tér Duna felőli oldalán a homlokzati állvány.
0:28 A térállvány felállításához, szerkezetének köszönhetően, nem kellett megfúrni a homlokzati kőburkolatot.
0:37 Az állványzatban személyszállításra is alkalmas teherfelvonó üzemel, amely a 3. emeleti tetőtér magasságáig közlekedik.
0:49 Daruval történő anyagmozgatást és személyforgalmat lehetővé tevő ideiglenes megközelítési pontot alakítottak ki a tetőszerkezeten.
0:53 Az egykori szellőzőgépház vasbeton szerkezetének bontása folyamatban van, ehhez alátámasztó állványzat készült.
1:05 A tetőszerkezet megújítása szakaszos módon történik, jelenleg a Trezor szárny tetején az új tető rétegrend készítése van folyamatban.
1:50 A Rizalit szárnyban a függesztett falak bontása az utolsó szakaszba érkezett...
1:59 A falfészkek is elkészültek az új acélgerendás járófödém fogadására.
2:14 Elkészültek a Díszterem mennyezetének restaurátori munkái.
2:20 Az elvégzett feltárásoknak és festőrestaurátori munkáknak köszönhetően az országcímer újra láthatóvá vált.