Posztó Pápa piacán – gazdaságtörténeti kiállítás az Akadémián

A középkori és kora újkori textilgyártás- és kereskedelem világába kalauzolja el a látogatókat a november 18-ig a Magyar Tudományos Akadémia Székházában megtekinthető vándorkiállítás.

2016. november 8.

„Posztóelosztó” – a dunántúli város, Pápa a 14. és 15. században büszkén vallhatta magáénak ezt a címet. A település ugyanis európai mércével mérve is fontos helye volt a korabeli textilkereskedelemnek. Néhány évvel ezelőtt régészeti ásatásokon az ebből az időből származó eredeti vászon védjegyek, textilgyártással kapcsolatos eszközök és különböző értékes érmék kerültek elő. A tárgyak alapján nemcsak a textilgyártás folyamatáról, hanem az akkori divatról, a város történetéről és kereskedelmi hálózatáról is többet tudhatunk meg. A leletegyüttesről az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára állított össze vándorkiállítást „Posztó Pápa piacán. Textilimport-textilkereskedelem a 14–17. században” címmel.

Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

A A kiállítás megnyitója - képgalériakiállításon a nagyközönség számára ismeretlen pápai plombák mellett, a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének gyűjteményeiből kölcsönzött darabok is megtekinthetők. A tárlat a posztó előállításától a piacra kerülésén, valamint a textilek helyi feldolgozásán, a pápai szabók világának érzékletes felidézésén keresztül egészen az új ruha elkészültéig vezeti végig az érdeklődőket. A posztó kereskedelméhez és feldolgozásához kapcsolódó tárgyakon kívül a kiállítást a kereskedelemben nélkülözhetetlen pénzek és mérlegsúlyok, valamint Pápa város területének más lelőhelyeiről előkerült kerámialeletek egészítik ki. A posztókészítés, a kereskedelem, továbbá a piactér működésének megismerését a tárlókban elhelyezett tárgyak mellett gazdag képi anyaggal színesített tablók és poszterek segítik.

A kiállítás november 7–18. között tekinthető meg az MTA Székházának aulájában (Budapest, Széchenyi István tér 9.).