Periódusos rendszer extrákkal diákoknak – MTA-videó

150 évvel ezelőtt publikálta Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus a periódusos rendszer logikáját ismertető tudományos cikkét. Az évforduló alkalmából középiskolás diákoknak tartott népszerűsítő előadást Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem tanára. Tekintse meg az eseményről készült videót!

2019. március 8.

2019-et az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évévé nyilvánította, annak emlékére, hogy 150 évvel ezelőtt jelent meg az orosz Dmitrij Ivanovics Mengyelejevnek a periódusos rendszer elvét bemutató első publikációja. Idén világszerte számos tudományos rendezvényt tartanak a periódusos rendszerről, amelyekhez csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia is.

Periódusos rendszer extrákkal. Lente Gábor előadása az MTA Székház Dísztermében. Kattintson a képre galériához! mta.hu/Szigeti Tamás

A Periódusos Rendszer Nemzetközi Évének magyarországi nyitórendezvényét a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében tartották az MTA Kémiai Osztályának szervezésében, a Magyar Kémikusok Egyesületének közreműködésével. A sok általános és középiskolás résztvevőt vonzó eseményen Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézetének professzora tartott előadást a kémiai elemek felfedezéséről, elnevezéséről, illetve a periódusos rendszer megalkotásának történetéről.

Periódusos rendszer extrákkal. Kattintson a képre a galériához! mta.hu/Szigeti Tamás

A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást 11 és 13 órától is meg lehetett hallgatni, így több mint 750, Budapesten vagy annak tágabb vonzáskörzetében tanuló diáknak volt lehetősége arra, hogy részt vegyen az eseményen. Valamennyi diák hazavihette a periódusos rendszer – már a legújabban felfedezett elemeket is tartalmazó – táblázatát a Richter Gedeon gyógyszergyár támogatásának köszönhetően. Az előadáshoz hozzájárult dr. May Zoltán, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója, aki egy elemösszetétel-meghatározásra alkalmas kézi röntgenfluoreszcencia-készülék működését mutatta be.

Az eseményről készült videó itt érhető el:

Periódusos rendszer extrákkal

Lente Gábor előadása (2019.02.26.)

Az előadásban is hivatkozott Royal Society of Chemistry interaktív periódusos rendszere:

Periodic Table - Royal Society of Chemistry

Interactive periodic table with element scarcity (SRI), discovery dates, melting and boiling points, group, block and period information.