Pályázatot írt ki az MTA Agrártudományi Kutatóközpont az új látogatóközpont nevére

Névadó pályázatot hirdetett az MTA Agrártudományi Kutatóközpont: annak a látogatóközpontnak keresnek találó nevet, amely az új Martonvásári Agrár-innovációs Centrum beruházásának részeként épül fel. A kiállítás azt jeleníti meg, hogy a korszerű mezőgazdaság feladata tudományos eredményekre alapozva minőségi élelmiszerrel ellátni az országot, méghozzá fenntartható módon.

2017. május 25.

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) martonvásári telephelyén, a Brunszvik-kastély szomszédságában új kutatói tömb, a Martonvásári Agrár-innovációs Centrum épül, amely várhatóan 2019 második felében készül el.

A beruházás részeként látogatóközpont is létesül az úgynevezett Kiskastély jelenlegi épületében és egy hozzáépített épületelemben. A tervek szerint a látogatóközpont bemutató anyaga tartalmában és a látványában is vegyíti egy múzeum, egy tudományos játszóház és egy ismeretterjesztő központ jellegzetességeit.

Az MTA ATK új kutatótömbje mellett látogatóközpont épül a martonvásári Brunszvik-kertben Forrás: MTA ATK

A látogatóközpont célja az élményszerű tudományos ismeretterjesztés: az MTA ATK intézeteiben (Állatorvos-tudományi Intézet, Mezőgazdasági Intézet, Növényvédelmi Intézet, Talajtani és Agrokémiai Intézet) folyó kutatások bemutatása és a kutatási eredmények mindennapi életünkre gyakorolt hatásainak megismertetése.

A látogatóközpont az aktív kikapcsolódás – a látogatók által végzett kísérletek, szabadtéri programok, tanösvény – lehetőségével várja majd az érdeklődőket. A központot modern multimédiás eszközökkel szerelik fel. Látványvilága egyesíti az organikus és a high-tech stíluselemeket; az előbbi a mezőgazdasági, természetközeli témához illik, az utóbbi az élvonalbeli kísérletes, tudományos helyszínt jellemzi. Az épület átadásának a határideje 2018 márciusa.

Az MTA ATK pályázatot hirdetett a látogatóközpont nevére. Olyan ötletes, kreatív, akár szójátékra épülő neveket várnak, amelyek illeszkednek a látogatóközpont tevékenységéhez és céljaihoz. Beküldési határidő: 2017. május 31.

Díjazás

Az MTA és az MTA ATK által legjobbnak ítélt ötletek beküldőit magánszemély esetében családi belépőjeggyel, iskolai osztályok esetében csoportos belépőjeggyel jutalmazzák.

A javasolt név mellett szükséges megadni a beküldő nevét és elérhetőségét (e-mail-címét vagy telefonszámát). Postán erre a címre küldhetők a pályázatok: MTA ATK Projektiroda, 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2., Facebookon pedig az
MTA ATK látogatóközpont oldalán megosztott kérdőív segítségével.

Forrás: MTA ATK
Forrás: MTA ATK

Miért van szükség új kutatótömbre Martonvásáron?

„Az úgynevezett nagy infrastruktúrák, például optikai képalkotó rendszerek, robotizált üvegházak, növénynevelő kamrák, proteomikai és genomikai műszerpark nélkül nem folytatható olyan világszínvonalú agrárkutatás, amelynek eredményeként kinemesíthetők azok a növényfajták, amelyek megoldást jelentenek a klímaváltozás kihívásaival küzdő gazdálkodóknak. Ennek jegyében épül fel várhatóan 2019 végéig a Martonvásári Agrár-innovációs Centrum, az MTA ATK új kutatótömbje” – mondja a nagyberuházásról Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, a projekt felügyeletével megbízott vezető.

Az új centrum fogadja be az MTA ATK egyes, jelenleg több telephelyen működő intézeteit. Így a Mezőgazdasági Intézet mellé költözik a Növényvédelmi Intézet és a Talajtani és Agrokémiai Intézet: a cél a multidiszciplináris lehetőségeket az eddigieknél jobban kiaknázó, hosszú távú kutatási program megvalósítása.

A kutatások középpontjában olyan gabonafajták előállítása áll, amelyek képesek alkalmazkodni a globális klímaváltozással együtt járó extrém időjárási körülményekhez. További fontos téma a növények környezeti és kórokozókkal szembeni stressztűrő képességét meghatározó tényezők komplex genetikai, élettani és morfológiai vizsgálata, valamint a talaj-növény kölcsönhatások tanulmányozása a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel. A tervezés és kivitelezés során egyaránt szempont a közpénz felelősségteljes és hatékony felhasználása, a kutatók igényeinek figyelembevételével a kutatási tevékenység és az azt kiszolgáló infrastruktúra összehangolása, a Brunszvik-kert felújítása, illetve a Brunszvik-kastély fenntartása.

Forrás: MTA ATK

Parkfelújítás is lesz

A martonvásári kastélyparkban zajló beruházást 6 milliárd forinttal támogatja a kormány, műszerekre további 3 milliárdot fordíthat az MTA. Az új látogatóközpont megvalósítására és a Brunszvik-kert felújítására ezenfelül 800 millió forint áll rendelkezésre. A parkrekonstrukció révén egybenyitják a kastély előtti parkot a szomszédos templomkerttel, az invazív növényeket a beteg fákkal együtt eltávolítják, és a munkálatokban érintett, a történelmi kertre jellemző fákat átültetik.

Forrás: MTA ATK