Összeurópai identitás a második világháború után – Sándor Judit kutatócsoportja is az ERC szinergiapályázatának nyertesei között

A CEU professzora, Sándor Judit részvételével alakult kutatócsoport is nyertese az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) nagy presztízsű szinergia pályázatának, melynek segítségével az elkövetkező hat évben az összeurópai identitás második világháborút követő formálódását vizsgálják majd új megközelítéssel. A projekt címe „Az európai Leviatán megszelídítése: Az orvoslás és a közjó második világháborút követő öröksége.” A teljes projektre a lehető legmagasabb összeget, közel tízmillió eurót ítéltek meg.

2019. október 15.

Melyek azok az egészséggel, egészségüggyel és az orvostudománnyal kapcsolatos kulturális értékek és társadalmi normák, amelyeket egyaránt vallottak az évtizedeken át megosztott Európa mindkét felén? Milyen etikai alapelvek alapozták meg az egészségügyi jogot? Egyebek mellett ezek azok a kérdések, amelyekre a projektben részt vevő kutatók keresik a választ.

Sándor Judit és kutatótársai – Volker Hess a berlini Charité Universitäts Medizintől, Anelia Kassabova a Bolgár Tudományos Akadémiáról, valamint Ulf Schmidt a University of Kentről – célja, hogy a lehető legszélesebb, multidiszciplináris megközelítéssel vizsgálják a témát. Történészekkel, bioetikusokkal, jogászokkal, szociológusokkal és antropológusokkal közösen tanulmányozzák a közjó fogalmát, intézményeit, jogi kereteit Európa két felén egyszerre, egymással párhuzamosan.

Részletek: közlemény a CEU honlapján és egy jó összefoglaló a qubit.hu-n.