Őssejtek az orvosi alkalmazás közelében, új gyógyszercélpontok agydaganatokban, népmesék és internetes mémek – a Szigma – a holnap világa március 14-ei adása

Az őssejt-kutatás legújabb eredményeiről Sarkadi Balázs akadémikus, az MTA TTK Enzimológiai Intézetének professzora beszélt az InfoRádió és az MTA ismeretterjesztő műsorában.

2017. március 16.

Az egyik nagy kérdés jelenleg az, hogy az őssejtekből létrehozott sejteket – például szívsejteket – hogyan lehet beépíteni a sérült vagy beteg szervbe. A remények szerint ez pár éven bekerülhet az orvosi gyakorlatba. Addig azonban számos problémát kell megoldani, például azt, hogy beépülő őssejtek között ne maradjanak olyan „mindentudó” példányok, amelyekből daganatok fejlődhetnek ki. Ma már felnőtt sejtekből – például bőrsejtekből – is egyre könnyebben lehet őssejteket létrehozni, genetikai visszaprogramozással. Az ilyen őssejtekből létrehozott szöveteket egyrészt a gyógyszerkutatásban, másrészt a gyógyászatban lehet használni. Utóbbira már a klinikai gyakorlatban, vagy annak határán is vannak példák, ilyen például a porcszövet vagy a retina helyreállítása.

Több mint száz beteg bevonásával kutatást indít a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikája a gyermekkori agydaganatok genetikai hátterének felderítésére. A három éves kutatástól azt remélik, hogy az eredményekre alapozva jelentősen nőni fog a túlélési arány, mert új, illetve a felnőtt gyógyászatban már létező célzott terápiákat lehet majd alkalmazni. Szabó András, a klinika igazgatója nyilatkozott a Szigmának.

Keletkeznek-e ma is népmesék? Mi a helyzet ilyen szempontból az interneten terjedő mémekkel? Domokos Mariann, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet fiatal kutatói ösztöndíjasa mesélt a Szigmának (a témáról korábban az mta.hu-n is beszámoltunk).

A 2017. március 14-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.