Online tananyaggyűjtemény távoktatáshoz az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának csoportjaitól

A koronavírus miatt kialakult oktatási helyzetben a Magyar Tudományos Akadémia egy digitális tananyagokat, rendszereket tartalmazó gyűjteményt állított össze a tanári munka segítése érdekében, az MTA elnöke által 2016-ban indított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program 19 csoportjának eddigi, ebben a helyzetben felhasználható eredményeiből.

2020. március 17.

Tananyag nyelvoktatáshoz
Debreceni Egyetem MTA-DE Idegen Nyelvi Oktatás Kutatócsoport

A Hanna nyelvoktató tananyag elsődlegesen osztálytermi környezetben valósít meg nyelvoktatást, de bizonyos részei otthoni környezetben is használhatók.
A tanárok nyomon követhetik a tanulók otthoni tanulását (a feladatok végrehajtásáért pont jár, a tanár a tanári felületen látja ezeket). A tananyag elérése a pedagógusokon keresztül előzetes regisztráció után lehetséges szabadon, de korlátozott kapacitással. Részletesebb ismertető az egyes modulokhoz tartozó tanári kézikönyvben található.

A nyelvoktató tananyag ide kattintva érhető el.
A csoport honlapja

Tananyag történelem oktatásához
MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport

A csoport honlapján elérhető történelemórai anyagok – óratervek, segédanyagok, digitális források és forrásrészletek – mind online videóinterjú-részleteket használnak. Az anyagok eredetileg face-to-face oktatáshoz készültek, de az óratervek alapján létrehozható belőlük teljesen digitális tananyag is. A kutatócsoport anyagai szabadon elérhetőek, letölthetőek, átalakíthatóak.

A csoport honlapja

Tananyag ének-zene oktatáshoz
MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport

Zenesziget applikáció
A kutatócsoport által fejlesztett, táblagépen, okostelefonon és asztali számítógépen is futtatható, elsősorban az alsó tagozatos ének-zene oktatás számára ajánlott alkalmazás. Zenei ismeretek és zenei képességek elsajátítását elősegítő, részben a zenei kreativitást is támogató játékos feladatokat tartalmazó alkalmazás. Emellett karaoke funkciója segítségével a tanulók önállóan, zenei kísérettel énekelhetnek a tananyaghoz kapcsolódó dalokat.
A kutatócsoport tagjaiként működő pedagógusok alsó tagozaton sikerrel használják, tapasztalataik alapján bizonyos részei a felső tagozatosok körében is jól használhatóak.
A tanulók telefonjaira, táblagépeire letöltve a feladatok kijelölése után önállóan használható. A feladatok elvégzésének sikerességéről azonnali visszajelzést kapnak a tanulók. Az ének-zene órák akár a pedagógussal való online kapcsolattartás nélkül is megvalósíthatók.
A zeneiskolai szolfézsoktatásban szintén használható.
Bemutatás és letöltés

A kutatócsoport által készített KAHOOT! tesztek az általános iskola valamennyi évfolyama számára
Letöltés

A kutatócsoport tagja, Géczy Andrea által készített Learningapps
feladatok (Tankockák) az 1–12. évfolyam számára
Letöltés

Digitális tananyagajánlásokat tartalmazó tanmenetek az 1–12. osztály számára. Szolfézstanmenetek: előkészítő és alapfok „A” tagozat 1–6. osztály számára
Letöltés

A csoport honlapja

Tananyag fizika oktatásához
MTA-ELTE Fizika Tanítása Kutatócsoport

A csoport honlapján a szakfolyóiratokban megjelent magyar és angol közleményeik mellett szabadon felhasználható oktatási segédanyagok, valamint a tanári munka tudományos hátterét, a tanárképzést és a szakirányú módszertani tanártovábbképzést segítő, ugyanakkor középiskolások által is használható e-learning anyagok találhatók.

A csoport honlapja

Tananyag kémia oktatásához
MTA-ELTE Kutatásalapú Kémiatanítás Kutatócsoport

A kutatócsoport által kidolgozott, szabadon felhasználható feladatlapok és tesztek
A feladatlapokat eredetileg olyan tanórai felhasználásra tervezték, amely a diákcsoportok aktív munkájára épül, de kimásolhatók belőlük olyan érdekes kísérletek és hozzájuk tartozó feladatok, amelyeket a tanulók otthoni környezetben egyedül is biztonságosan és sikeresen elvégezhetnek.
Letöltés

Videópéldatár a kémia tanításához: felvételek és óravázlatok 12 kémiaórához
A videók listája és elérhetősége

A videófelvételekhez tartozó, szerkeszthető óravázlatok és további óravázlatok

Harminc a kémia tanításához használható prezentáció
Letöltés


Az ELTE Természettudományos Oktatásmódszertani Centrum honlapján további oktatási segédanyagok találhatók, nemcsak a kémia, hanem más tantárgyak oktatásához is.
Letöltés

Tananyag fizika és informatika oktatásához
MTA-SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport

A kutatócsoport által kínált továbbképzés célja, hogy a résztvevő pedagógusok megismerjék a C programozási nyelv alapjait, a népszerű Arduino UNO fejlesztő platformot és a számítógéppel segített szenzoros mérések és kísérletezés alapjait.

A kutatócsoport honlapja.
Letölthető tananyagok.

Tananyag földrajz oktatásához
MTA-SZTE Földrajz szakmódszertan kutatócsoport

A kutatócsoport online oktatási anyagai Magyarország földrajzával foglalkoznak.

Letölthető tananyagok.

Közösségi tananyagfejlesztés a szakképzésben
MTA-BME Nyitott Tananyagfejlesztés Kutatócsoport

Az online környezetben alkalmazható fejlesztés lényeges jellemzője a mikrotartalmak konstrukciója, ami a hagyományos vertikális oktatási kommunikáció alternatívájaként erős és hatékony horizontális kommunikációt tesz lehetővé, így kilép a formális oktatás térben és időben meglehetősen szabályozott, szűk keretéből. A közzétett mikrotartalmak számának növekedésével a Mikropédia egy enciklopédikusan szervezett, nyitott tananyag, amely a szaktanárok által is fontosnak és korszerűnek tartott ismeretanyaggal láthatja el a szakképzés szereplőit.

A tananyagok a csoport honlapján érhetők el.

Online tananyag a magyar jelnyelvet és a cigány nyelvet használók számára.

Többnyelvűségi Kutatóközpont - MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport

Magyar jelnyelvű anyag letöltése.
Cigány nyelvű anyag elérése.További, az mta.hu szerkesztőségéhez érkezett ajánlatok

Tananyag a biológia tanításához
Szerkesztette Kriska György (ELTE TTK Biológiai Intézet, Biológiai Szakmódszertani Csoport)

Letölthető tananyag.

Az Akadémia 2016-ban Lovász László elnök kezdeményezésére indította el négyéves kutatási programját, amelynek keretében az oktatás szakmódszertani kérdéseire adnak tudományosan megalapozott válaszokat a támogatást elnyert kutatók, az általuk kidolgozott elméletet pedig aktív pedagógusok közreműködésével a gyakorlatban is kipróbálták. A Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program Programtanácsának elnöke Patkós András akadémikus. A négyéves módszertani kutatási program ünnepélyes zárásaként március végén tartották volna az MTA Székházában azt az oklevélátadó ünnepséget, amelyben a részt vevő kutatókat és pedagógusokat köszöntötték volna. A koronavírus-járvány miatt az eseményt egy későbbi időpontra halasztják.