Nők a tudományban – online konferenciát rendez a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége (ANSO)

A 2021. november 18-19-én megtartott konferencia témája a női kutatók érvényesülése a tudományos életben, különös tekintettel a vezetői pozíciókra. A konferencia mindkét napját élőben közvetítjük magyar idő szerint reggel 9:00 órától. Az előadások angol nyelven zajlanak.

2021. november 12.

A koronavírus-járvány különösen hátrányosan érintette a női kutatókat, mivel a gyermeknevelés és a háztartási feladatok megnövekedett terheit nagyobb arányban kellett viselniük a férfiaknál. Mindennek következtében a női kutatók publikációinak száma az utóbbi évben drámaian visszaesett férfi kollégáikéhoz képest. Mind több bizonyíték utal arra, hogy a járvány hatásai veszélyeztetik a nők részvételét a tudományos életben, sőt, az eddigi biztató előrelépések eredményeit is fenyegetik.

Ezt a veszélyt felismerve döntött úgy a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége (ANSO) a Magyar Tudományos Akadémiával, valamint a Kínai Tudományos Akadémiával együttműködésben, a fejlődő országok női kutatóit segítő szervezet (Organization for Women in Science for the Developing World, OWSD) támogatása mellett, hogy konferenciát rendez “Nők a tudományban – a kutatás és a kutatók sokszínűsége felé” címmel. A konferencia célja, hogy rávilágítson a nők szerepére a természet- és társadalomtudományokban, felhívja a figyelmet a női kutatók előtt álló kihívásokra, és felhívja a fiatal nők figyelmét a kutatói pálya lehetőségeire.

A konferencia előadói körüljárják azokat a szakpolitikai lehetőségeket, melyek segíthetnek feloldani a nemi egyenlőtlenségeket a kutatásban és a szervezeti struktúrákban. Az előadások másik részében női kutatók konkrét eredményeit ismerheti meg az érdeklődő közönség.

A konferenciát 2021. november 18-án és 19-én egyaránt reggel 9:00 órától élőben közvetítjük