Nehéz sorsú, tudományos pályára készülő tehetségeknek gyűjt az Akadémia

A 2024. évi közgyűlés döntése értelmében a következő egy évben a gyűjtés célja a nehéz sorsú, tudományos pályára készülő és tehetségesnek mutatkozó fiatalok tanulmányainak támogatása lesz. A tavalyi, 196. akadémiai közgyűlésen meghirdetett jótékonysági gyűjtés eredményeként több mint 12 millió forinttal támogatja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális programjának megvalósulását a Magyar Tudományos Akadémia.

2024. június 7.

A Magyar Tudományos Akadémia 2015. évi 186. közgyűlésének határozata alapján az intézmény minden évben lehetőséget teremt az akadémikusoknak és a köztestület tagjainak, hogy egy általuk szabadon meghatározott összeget jótékonysági célra ajánljanak fel. A gyűjtés célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.


A 2024. évi 197. közgyűlés úgy határozott, hogy a következő egy évben jótékonysági gyűjtéssel az Akadémia

a nehéz sorsú, tehetségesnek mutatkozó, tudományos pályára készülő fiatalok tanulmányait támogatja.

A gyűjtés eredményeként rendelkezésre álló támogatási összeget az MTA a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége közreműködésével, közösen kialakított kritériumok alapján juttatja majd el a kiválasztott kedvezményezetteknek.

A 197. közgyűlésen ismertetett jótékonysági gyűjtéshez minden, erre a szándékra adakozni vágyó személy csatlakozhat.

A 2024. évi jótékonysági gyűjtéshez csatlakozva adományait a Magyar Tudományos Akadémia alábbi – a Magyar Államkincstárnál vezetett – számlaszámára juttathatja el: 10032000-01483556-00000000.

A „közlemény” rovatban a következő megjegyzést kell feltüntetni:
„2024. évi jótékonysági gyűjtés”.

Az MTA tavalyi, a 2023. évi jótékonysági gyűjtése során a

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjának működéséhez

járulhattak hozzá az adakozók. A főiskola az ukrajnai háború kitörése után azonnal felajánlotta segítségét a harci cselekmények sújtotta régióban működő felsőoktatási intézményeknek, kutatóintézeteknek, és szociális programjával csatlakozott az Ukrajnai Felsőoktatási Intézmények Szövetsége kezdeményezéséhez, melynek célja az ideiglenesen megszállt területekről érkező fiatalok oktatásának és lakhatásának támogatása. A Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtésének felhívására 2024. március 31-ig

12 503 575 forint adomány gyűlt össze.

Az adomány összegéről szóló oklevelet Freund Tamás, az MTA elnöke adta át Csernicskó Istvánnak, az MTA külső tagjának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának. Csernicskó István felidézte, hogy az MTA 2022. február 24., vagyis a háború első napja óta támogatja azokat az ukrajnai és kárpátaljai kutatókat és családtagjaikat, akik hosszabb-rövidebb ideig kerestek és találtak Magyarországon menedéket. Az akadémikus elmondta, hogy jelenleg az általa vezetett intézménynek 34 olyan oktatója, kutatója, vagy hallgatója van, akinek édesapja, férje, fivére, vagy fia a frontvonalban, mindennapos életveszélyben teljesít szolgálatot. Az akadémiai gyűjtés eredményeként összegyűlt adományt elsősorban nekik szánják. Csernicskó István a nevükben köszönte meg az MTA segítségét és az adományokat.