Most lenne jó fiatal kutatónak lenni az MTA csillagászati intézetében – interjú Kiss Lászlóval

A Magyar Csillagászati Egyesület lapja, a Meteor hosszú interjút közöl az MTA CSFK Csillagászati Intézet igazgatójával, Kiss László akadémikussal.

2016. december 15.

Az A teljes interjú PDF formátumban itt érhető el.interjúból megtudhatjuk, mit tekint Kiss László saját, nemrégiben lezárult Lendület-pályázata legnagyobb sikerének, és mekkora szerepe volt a kutatásokban az exobolygók ezreit felfedező Kepler-űrtávcsőnek. Olvashatunk az intézet három új Lendület-nyerteséről, akik közül ketten – Kóspál Ágnes és Maria Lugaro – az Európai Kutatási Tanács pályázatán is sikeresen szerepeltek.

Kiss László Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

“Most lenne jó fiatal csillagásznak lenni az intézetben…”, idézi egyik idősebb kollégáját az interjúban az igazgató – hogy miért gondolhatja így, arról is olvashatunk a Meteor lapjain, de olyan témák is szóba kerülnek, mint a Debreceni Napfizikai Obszervatórium sorsának alakulása.

Kiss László fontos céljának tartja az amatőr- és a szakcsillagászat egymáshoz közelítését, és az interjúban beszél arról is, milyen lehetőségeik vannak az amatőr csillagászoknak és a fiatal érdeklődőknek, hogy közelebb kerüljenek a kutatás világához.

A Magyar Csillagászati Egyesület és a Csillagászati Intézet programjai éppen ehhez a közeledéshez mutatnak utakat, Kiss László intézetigazgatóként pedig arra is törekszik, hogy bővítse az együttműködést a csillagász- és fizikusképzést végző egyetemekkel.

A teljes interjú olvasható a Meteor 2016. decemberi számában, PDF-változatban pedig itt érhető el.