Mi fán terem a viselkedési közgazdaságtan? – Richard H. Thaler előadása videón

A pénzügyek, azon belül is főként a döntéshozatalok mögött rejlő pszichológiai magyarázatokat kutatja Richard H. Thaler, a Chicagói Egyetem professzora. A Neumann János-díj átvételére Budapestre érkezett tudós angol nyelvű előadást tartott az MTA Székházában, amely megnézhető az mta.hu-n.

2017. szeptember 20.

A közgazdász az American Academy of Arts and Sciences, valamint az American Economic Association tagja, utóbbi elnöki pozícióját 2015-ben töltötte be.

Fő kutatási területe a viselkedési közgazdaságtan és a pénzügyek. Hat megjelent könyve közül a legsikeresebb a 2008-ban Cass R. Sunsteinnel közösen írt Nudge. Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról című kötet, ami a viselkedési közgazdaságtan megállapításait használja fel a hétköznapok problémáinak magyarázatára. Könyvei mellett 1987 és 1990 között a Journal of Economic Perspectivesben „Anomalies” címen cikksorozatot is publikált.

A tudósnak adományozott Neumann János-díjat 1995 óta olyan kutatóknak adja a Rajk László Szakkollégium, akik kiemelkedően hozzájárultak az egzakt társadalomtudományok fejlődéséhez, és ezáltal komoly hatást gyakoroltak a kollégisták szakmai fejlődésére és gondolkodására. Richard Thaler kutatásaival egy, a standard közgazdaságtani elemzésektől eltérő perspektívát vezetett be a közgazdaságtan tudományterületére, ezzel számos olyan anomáliát feloldva, amelynek magyarázata mélyen érdekelte a szakkollégium tagjait.

Budapesti előadásának fő témája legfrissebb kutatásai mellett a viselkedési közgazdaságtan múltbeli, jelenlegi és jövőbeli megítélése és jelentősége volt.

Az előadást az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének segítségével rendezték.

Az angol nyelvű előadáson készült videó a képre kattintva megnézhető.