Megválasztották az MTA nem akadémikus közgyűlési képviselőit

A 200 hely közül 143-on a tudományos osztályok egyenlő arányban osztoztak. A további 57 mandátumot az egyes tudományos osztályokhoz tartozó, nem akadémikus köztestületi tagok arányában osztották el.

2022. február 28.

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény szerint az Akadémia Közgyűlését a hazai akadémikusok, valamint a nem akadémikus képviselők alkotják. Utóbbiak az Alapszabályban meghatározott módon közvetlen és titkos választással nyerik el tagságukat. Számuk legfeljebb 200 fő.

A Közgyűlés nem akadémikus közgyűlési képviselőit a köztestület nem akadémikus tagjai három évre választják meg, a három év elteltével a képviselők – egy alkalommal – újraválaszthatók.

A 200 nem akadémikus közgyűlési képviselő tudományági eloszlása a következő: 143 képviselői helyen az osztályok egyenlő arányban osztoznak, míg a további 57 hely az egyes osztályokhoz tartozó, nem akadémikus köztestületi tagok arányában oszlik meg.

Az új nem akadémikus közgyűlési képviselők 2022. március 1-től látják el feladataikat.

A megválasztott nem akadémikus közgyűlési képviselők névsora osztályokra és tudományos bizottságokra lebontva ide kattintva olvasható (PDF)