Megújuló és bővülő együttműködés a Kínai Tudományos Akadémiával

Közös labort alapít a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja és a lancsoui (Lanzhou) Modern Fizikai Intézet. Egyebek mellett erről állapodott meg Lovász László, az MTA elnöke Bai Chunlivel, a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) elnökével.

2016. február 24.

A közös laborok felállításáról tavaly kezdődtek meg a két intézmény között a tárgyalások. A most A kínai delegáció akadémiai tárgyalásairól készült képgaléria aláírt szerződés szerint az első magyar–kínai közös laborban detektorfejlesztéssel foglalkoznak majd a két ország kutatói.

Lovász László és Bai Chunli aláírja a a közös labor felállításáról szóló egyezményt Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban létrehozandó tudományos infrastruktúra-fejlesztés fontos lépés a magyarkínai tudományos és akadémiai kapcsolatok bővítésében. A hároméves kutatási programot követően az elképzelések szerint további laborok felállítása várható.

A Kínai Tudományos Akadémia 104 intézetében 68 ezer kutató foglalkozik természettudományos kutatással. A szervezet elnöke, Bai Chunli az MTA kezdeményezésére létrejött Tudományos Világfórum (World Science Forum) egyik partnerszervezetének, az elsősorban a fejlődő és feltörekvő országok tudósait képviselő The World Academy of Sciencesnek (TWAS) is az elnöke.

Az ázsiai országnak a világ tudományos életében játszott szerepét jól jellemzi, hogy a Science és Nature magazinokban publikált tanulmányok társszerzői mára 56 százalékban kínai kutatók.