Megtartották első szekcióüléseiket az MTA nem akadémikus közgyűlési képviselői

A három évre megválasztott köztestületi tagokat Freund Tamás, az Akadémia elnöke köszöntőjében arra kérte, legyenek aktív szereplői a hazai tudományos közéletnek, és próbáljanak másokat is az akadémiai programok tevékeny részesévé tenni.

2022. március 18.

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény szerint az Akadémia Közgyűlését a hazai akadémikusok, valamint a nem akadémikus képviselők alkotják. Utóbbiak az Alapszabályban meghatározott módon közvetlen és titkos választással nyerik el tagságukat. Számuk legfeljebb 200 fő. A Közgyűlés nem akadémikus közgyűlési képviselőit a köztestület nem akadémikus tagjai három évre választják, a három év elteltével a képviselők – egy alkalommal – újraválaszthatók.

A megválasztott nem akadémikus közgyűlési képviselők névsora osztályokra és tudományos bizottságokra lebontva ide kattintva olvasható (PDF).


Az idén megválasztott nem akadémikus közgyűlési képviselők csütörtökön tartották első ülésüket. Három szekcióban – bölcsészet- és társadalomtudományi, matematikai és természettudományi, illetve élettudományi – tanácskoztak.

„Önök olyan bizalmat és támogatást kaptak, amivel azonban komoly felelősség is jár. Képviselniük kell mindazokat, akik a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagjai. Egy változatos összetételű, érdeklődésű és világnézetű közösséget. Fontos szerepük lesz abban, hogy az MTA vezetői és a köztestület közötti kapcsolat élő, a kommunikáció pedig hatékony legyen” – mondta
a szekcióülések résztvevőit köszöntve Freund Tamás. Az MTA elnöke arra biztatta a nem akadémikus közgyűlési képviselőket, hogy legyenek aktív szereplői a hazai tudományos közéletnek, és próbáljanak másokat is tevékeny részesévé tenni az akadémiai programoknak.

Freund Tamás köszöntője az alábbi videóra kattintva tekinthető meg.

Az új nem akadémikus közgyűlési képviselői mandátuma 2022. március 1-től 2025. február 28-ig szól.

Első szekcióüléseik legfontosabb feladata az volt, hogy előkészítsék az Elnökség három nem akadémikus közgyűlési képviselő tagjának megválasztását. Az egyes szekciók titkos szavazással egy-egy tagot jelölnek.
Az MTA Elnökségének három nem akadémikus közgyűlési képviselő tagját
a Közgyűlés tagjai választják meg a jelöltek közül 2022. évi rendes ülésükön titkos szavazással.