Megsérült az ikonikus tölgy – jelentős hétvégi viharkár a martonvásári kastélyparkban

Súlyos sérülést szenvedett a hétvégi viharban az a hatalmas tölgy, amely immár két és fél évszázada jelenti a folytonosságot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontnak helyet adó parkban. A fa lombkoronájának körülbelül a felét elveszítette. Az akadémiai kutatóközpont szakemberek bevonásával gondoskodik a tölgy sérülésének ellátásáról.

2017. augusztus 9.

Szomorú látványra érkeztek hétfő reggel a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjainak munkatársai. A kastély előterében álló famatuzsálem súlyos sérülést szenvedett a hétvégi szélviharban. A mintegy 20 méter magas, közel két méter törzsátmérőjű csertölgy (Quercus cerris) egy olyan – megtermett felnőtt vállszélességű – ága tört le, amely önmagában is tekintélyes méretű fa lehetne.

Forrás: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

A sérüléssel a mintegy 250 éves fa – amely a park és a kastély látványának meghatározó eleme – elveszítette lombkoronájának körülbelül a felét. Korából adódóan az ikonikus tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett. A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot. Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot.

Forrás: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

„A következő napokban szakemberek bevonásával igyekszünk gondoskodni a tölgy sérülésének ellátásáról, illetve megakadályozni a kórokozók/kártevők esetleges további károkozását. A hatalmas lombtömegvesztést követően csak remélni tudjuk, hogy a statikai változás nem okoz további mechanikai károkat. A kutatóközpont a park fenntartójaként ugyanakkor folyamatosan szembesülni kényszerül a matuzsálemi korú fák – tölgyek, platánok, gesztenyék – elöregedéséből adódó veszteségekkel. Ez nemcsak az angolpark képének változásával jár – a látogatók biztonságát szolgáló fenntartás jelentős költséget is felemészt” – mondta el Balázs Ervin akadémikus, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója.