Megkezdődött az ENSZ klímakonferenciája Madridban

A súlyosbodó generációs ellentétre célozva igyekezett kibillenteni komfortzónájukból a politikusokat António Guterres, az ENSZ főtitkára a világszervezet éghajlatváltozási keretegyezményének éves konferenciája előtt. A Chile helyett Madridban megrendezett tanácskozássorozat december 13-áig tart.

2019. december 4.

Guterres leszögezte: a fiatalok vezető szerepet vállalva lépnek fel világszerte a klímaváltozás mérséklése érdekében, de velük ellentétben a kormányzatok részéről hiányzik a politikai akarat a problémahalmaz kezelésére. Pedig már vannak működő technikai megoldások és hatásos intézkedések, de politikai szándékra van szükség a szén-dioxid-kibocsátás beárazásához, a fosszilis energiahordozók szubvencionálásának felszámolásához és ahhoz is, hogy a szennyezőket és a szennyezést adóztassuk, ne az állampolgárokat – mondta a főtitkár.

Az idei és a 2020-as klímakonferencia legnagyobb tétje az, hogy az egyes államok mennyi kibocsátáscsökkentést és milyen klímavédelmi intézkedéseket vállalnak 2030-ra. Az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP legfrissebb jelentése szerint a jelenlegi vállalások fényében 2100-ra 3,2 °C-kal emelkedik meg a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest. A mindössze 1,5 °C-os emelkedést megcélzó párizsi éghajlatvédelmi egyezmény betartásához a következő évtizedben (tehát 2030-cal bezárólag) évente 7,6%-kal kell csökkentenünk az üvegházgáz-kibocsátást. A jelentés megállapítja: a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G20-ak felelősek az összkibocsátás 78%-áért, de közülük mindössze 5 államnak vannak tervei a hosszú távú nulla kibocsátású helyzet elérésére.

A klímaváltozás következményei elsőként a kis szigetországokat sújtják, de értelemszerűen előbb-utóbb mindenkit érinteni fognak. A Kis Szigetországok Szövetsége, az AOSIS alelnöke, Janine Felson így fogalmaz: „Sokkal, de sokkal jelentősebb kibocsátáscsökkentési kötelezettségekre, új finanszírozási célra és a katasztrófaelhárításhoz igazi támogatásra van szükség – ami ettől elmarad, az a katasztrófába való beletörődést jelenti.”