Lovász László átvette az Abel-díjat – videó

Május 25-én magyar idő szerint 15 órakor online díszünnepségen adták át a 2021-es és 2020-as Abel-díjakat a kitüntetetteknek, köztük Lovász László matematikusnak, az MTA volt elnökének.

2021. május 25.

Lovász László Avi Wigdersonnal megosztva kapta meg idén a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést „meghatározó jelentőségű munkásságáért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepéért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.

A tudományos közösség képviselői, politikusok és diplomaták részvételével zajló ünnepélyes díjátadó felvételét itt láthatja az Abel-díj YouTube-csatornáján.

A kitüntetettek tiszteletére rendezett kétnapos, online eseménysorozat programja:

  • 2021. május 25., kedd 15.00: Ünnepélyes díjátadó
  • 2021. május 25., kedd 18.00: Online fogadás
  • 2021. május 26., szerda 15.00: Az Abel-díjasok előadásai

Az online ünnepségen magyar részről jelen voltak többek közt a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus és
a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet jelenlegi és korábbi igazgatója, Stipsicz András és Pálfy Péter Pál.

Az idei díjazottak mellett most ünneplik a tavalyi kitüntetetteket, Hillél Fürstenberget, a jeruzsálemi Héber Egyetem és Grigorij Margulist, az amerikai Yale Egyetem matematikusait, akik szintén megosztva részesültek
az elismerésben „a valószínűségszámítás és a csoportelmélet dinamikái,
a számelmélet és a kombinatorika módszereinek úttörő használatárért” 2020-ban.

Világjárványmentes időszakban az ünnepséget rendszerint az Oslói Egyetemen rendezik, itt vehette át a rangos kitüntetést Szemerédi Endre matematikus is 2012-ben V. Harald norvég királytól. A díjátadót ünnepi fogadás, királyi audiencia és kormányzati díszvacsora szokta kísérni.

Bár a járvány miatt tavaly és idén meghiúsult a személyes átadó, a díj fizikai átvétele szerencsére nem maradt el. Lovász László 2021. május 11-én a tiszteletére rendezett ünnepségen szűk körben, Szemerédi Endre matematikus, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás társaságában vette át a díjat Trine Skymoen nagykövettől a budapesti norvég nagykövetségen.

Lovász László köszönetnyilvánításának – amelyet a nagykövetségen mondott el, és amelynek felvételét bejátszották az ünnepélyes díjátadón – magyar fordítása itt érhető el. A május 26-án tartott tudományos előadását pedig itt nézhetik meg.

Az Abel-díjról

A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett, Niels Henrik Abel születésének 200. évfordulója alkalmából alapított Abel-díjat 2003 óta ítéli oda a Norvég Tudományos Akadémia.

A díjat a norvég kormány finanszírozza, és 7,5 millió norvég korona (körülbelül 271 millió forint) pénzjutalommal jár.

Az Abel-díjasok kiválasztása az öt nemzetközileg elismert matematikusból álló Abel-bizottság ajánlásán alapul.

További információkért látogasson el a www.abelprize.no oldalra.