Magyarországi 5G Koalíció alakult az MTA részvételével

A digitális átalakulás következő szakaszában meghatározóak lesznek az 5G mobilfejlesztések. Az ipar mélyreható digitális átalakulását eredményező változásoknak a világ harmadik legjobb 4G hálózatával rendelkező Magyarország is aktív szereplőjévé válhat, ha kezdeményező szerepet játszik az 5G mobilfejlesztések terén. E cél érdekében alakult a kutatói szféra, a kormányzat, valamint ipari szereplők részvételével az a „koalíció”, amelynek az MTA is tagja.

2017. június 20.

A gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi hazánk számára is, hogy egy-egy jól megválasztott területen ugrásszerű fejlődést elérve az élvonalba kerüljön. A még csak kísérleti környezetben tesztelt 5G mobil-adatátviteli technológiával kapcsolatos fejlesztések ilyen lehetőséget jelentenek Magyarország számára.

Az 5G áttörést hoz a hálózatba kapcsolt eszközök működésében.

Így átalakítja a gazdasági ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig, és meghatározó lesz a szerepe az autonóm és összekapcsolt járművek biztonságos közlekedésében.

A magyarországi 5G Koalíció alapítói Fotó: kormany.hu

Az 5G fejlesztésekben vállalt kezdeményezés regionális szintűvé való szélesítésével Magyarország aktív részesévé válhat az Európa jövőjét meghatározó újraiparosításnak és az ipar mélyreható digitális átalakulását eredményező változásoknak is.

Hazánk a digitális innovációk élvonalában jár, a világ harmadik legjobb 4G mobilhálózatával rendelkezik, így jó helyzetben vagyunk, hogy a mobiltávközlés terén megszerzett pozíciónkat versenyelőnyre váltsuk a digitális átalakulás következő szakaszában meghatározó 5G mobilfejlesztések terén vállalt kezdeményező szerepünkkel.

Mindezekre figyelemmel alakult meg június 19-én a kormányzat, a kutatói szféra, az infokommunikációs technológiák (IKT) szektor, az autóipar és az Irinyi Tervben érintett további ágazatok bevonásával a „Magyarországi 5G Koalíció (5GK)”.

A csoport célja egyebek mellett 5G tesztkörnyezet kialakításának előkészítése, szabályozási háttér létrehozása, valamint magyarországi 5G stratégia kidolgozása.

Az 5GK-hoz az alapítói nyilatkozat aláírásával csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia is. Az ünnepélyes ceremónián az MTA-t Bokor József akadémikus, természettudományi alelnök, valamint intézeti szinten az MTA SZTAKI-t Monostori László igazgató képviselte.