Lemondott Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács (ERC) elnöke

Az EU felfedező kutatásokat finanszírozó ügynökségének vezetője kedden délután jelentette be lemondását.

2020. április 8.

Mauro Ferrari a döntését a Financial Times részére eljuttatott közleményében azzal indokolta, hogy elvesztette a hitét a rendszerben. „Különösen csalódott vagyok a koronavírus-járványra adott európai reakcióval kapcsolatban” – kommentálta Mauro Ferrari. A járvány erősödését követően javasolta, hogy indítsanak egy szakmai programot az ERC-n belül, amelynek fókuszában a Covid-19 vírus kutatása áll. A Tudományos Tanács azonban egyhangúlag elutasította a kezdeményezést, amely az ERC szabad témaválasztásra épülő eredeti finanszírozási modelljével szemben csak előre meghatározott témákban tette volna lehetővé a tudományos kutatást.

Az ERC-t irányító testület, a Tudományos Tanács nem sokkal Ferrari bejelentése után saját közleményt jelentetett meg, amely szerint a Tanács már március 27-én egyhangú szavazással lemondásra szólította fel Ferrarit. Részletes indoklásuk szerint a januárban hivatalba lépett elnök nem szentelt elegendő figyelmet az ERC-val kapcsolatos elnöki feladatainak, miközben sok idejét vették el az Egyesült Államokban az ERC-tól független tudományos elfoglaltságai. Nem egyeztetett a tudományos testülettel, nem védte az ERC érdekeit, ahogyan az a tisztségéből fakadóan elvárható lett volna, és többször is összetűzésbe került a Tanács tagjaival az ERC küldetése kapcsán.

Mauro Ferrari 2020. január 1-jén kezdte meg négyéves vezetői ciklusát az ERC elnöki posztján. Az ERC 2007 óta támogatja Európa legkiválóbb tudósait az alapkutatások terén, éves költségvetése évi kétmilliárd euró körül van, ezzel a világ egyik legnagyobb finanszírozó szervezete. Az olasz-amerikai Ferrari élvonalbeli gyógyszerész kutató a nanomedicina területén.