Különszámmal tiszteleg Ádám Veronika akadémikus előtt a Neurochemical Research

Tíz ország 89 kutatója írt tanulmányt a neurokémiai kutatások rangos folyóiratának októberi különszámába, amelyet Ádám Veronika, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetének professor emeritája tiszteletére jelentettek meg. Az akadémikus magyar tudomány kategóriában elnyerte az idei Prima Primissima díjat is.

2019. december 4.
Ádám Veronika Fotó: semmelweis.hu

A lap vendégszerkesztői – Christos Chinopoulos és Anatolij Starkov – előszavukban méltatják Ádám Veronika munkásságát, és részletesen ismertetik szakmai pályafutása fontosabb állomásait. Kiemelik a mitokondriális mechanizmusok és a neurodegeneráció megértésének terén elért eredményei jelentőségét.

A folyóirat különszámába tanulmányt küldő kutatók a neurokémia nemzetközileg ismert szakértői, akik tudományterületükhöz kapcsolódó témájú cikket publikáltak a különszámban.

Ádám Veronika kutatási területe az idegek oxidatív stressz okozta károsodásának és az oxidatív stressz keletkezésének mechanizmusa. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem professor emeritája, közel 200 tudományos közlemény szerzője. A Nemzeti Agykutatási Program, a NAP 2 keretében az MTA-SE Neurobiokémiai Kutatócsoportot vezeti. Több nemzetközi tudományos társaságban töltött és tölt be vezető tisztséget, és számos nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Szerkesztője az immár négy kiadást megért Orvosi biokémia című tankönyvnek. Munkásságát egyebek mellett Széchenyi-díjjal, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel és Szentágothai János-díjjal ismerték el.

Magyar tudomány kategóriában Ádám Veronika vehette át az idei Prima Primissima Díjat a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi gálaesten. Az elismeréseket évente tíz kategóriában ítélik oda a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek.