Kórusmuzsika, jazz és magyarszováti népzene – hangversennyel zárult a Magyar Tudomány Ünnepe

A Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek zenei koncertjével ért véget az idei programsorozat. Képgaléria és beszámoló az ünnepi eseményről.

2019. november 29.

Barnabás Beáta ünnepi záróbeszéde.„A Magyar Tudományos Akadémia kiemelt feladatának tekinti, hogy népszerűsítse a kutatói életpályát a hazai és a külhoni fiatalok körében. Ennek érdekében kiemelt jelentőséget tulajdonít a felsőoktatási intézmények és a magyar külképviseletek tudományünnepi programsorozatba való bevonásának” – hangsúlyozta köszöntőjében Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke.

Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese mta.hu/Szigeti Tamás

A főtitkárhelyettes elmondta, hogy az Akadémia 1997 óta minden évben tisztelettel tér vissza a gyökereihez, és a tudomány ünnepén megemlékezik arról, hogy 1825. november 3-án Széchenyi István birtokai egyéves jövedelmének kamatát felajánlotta egy tudós társaság megalapítására.

Az Akadémia vezetősége a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozatát kezdetben november hónap első két hetére terjesztette ki, az utóbbi években azonban már a teljes hónapot kitöltik a programok, amivel egy széles körű társadalmi igényre reflektált az Akadémia.

A Magyar Tudomány Ünnepe zárógálája - Kattintson a galériához! mta.hu/Szigeti Tamás

„Az MTÜ programszerkezetét évről évre a hagyományokat tiszteletben tartva, ugyanakkor a kor igényeihez is igazodva alakítjuk ki” – mondta el Barnabás Beáta.

Zenei program

A Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek zenei koncertjén széki és magyar csárdást, jazz-zenét, kórusmuzsikát és magyarszováti népzenét hallgathattak az érdeklődők.

Nemes József, a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója mta.hu/Szigeti Tamás

„Játék, élmény és közösség” – három a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola alapelvei közül annak érdekében, hogy a művészeti oktatás és tehetséggondozás regionális központjává váljon. Az iskola 28 éve foglalkozik a különböző művészeti ágak, mint a zene, a tánc és a képzőművészet magas szintű oktatásával. „A képzések színes palettáján minden diák megtalálhatja a kedvére való szakokat, amelyekben kiteljesedhet. Szakmailag rendkívül jól képzett tanárok a harmonikus emberré formálást tűzték ki célul.
A művészetek erejével, eszközeivel hatnak növendékeinkre, s ez a hatás egy életre szól. Így szeretnénk elérni, hogy az itt tanultak segítsék őket életük során személyiségük formálásában, emberi kapcsolataik alakításában” – mondta Nemes József, az iskola igazgatója.

A Magyar Tudomány Ünnepe zárógálája - kattintson a galériához! mta.hu/Szigeti Tamás