Kondorosi Éva, az MTA rendes tagja a Balzan-díj idei kitüntetettjei között

Kondorosi Éva akadémikus kapta idén a kémiai ökológia területén a Balzan-díjat. A 750 000 svájci frankkal járó elismerést a pillangósvirágúak és a velük szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok közötti kapcsolat molekuláris biológiájának feltárásáért ítélték oda az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóprofesszorának, aki emellett az Európai Kutatási Tanács élettudományi alelnöke.

2018. szeptember 13.

Kondorosi Éva Fotó: Leopoldina Német Természettudományos Akadémia

Az először 1961-ben kiosztott Balzan-díjat 1978 óta minden évben négy kiemelkedő alkotó, illetve tudós kapja, ketten a humán tudományok és a művészetek, ketten a természettudományok, a matematika és az orvostudomány területéről. Idén Kondorosi Éván kívül Detlef Lohse a folyadékdinamika, Marilyn Strathern a szociális antropológia, Jürgen Osterhamm pedig a globális történetírás területéről nyerte el az elismerést.

A díj érdekessége, hogy a szűkebb tudományterületeket, melyek kutatói közül a következő év díjazottjai kikerülnek, a díj odaítéléséért felelős bizottság előre kijelöli – jövőre a filmtudomány, az iszlám tanulmányok, a parciális differenciálegyenletek és a légzés patofiziológiájának kutatói közül keresik a legjobbakat. 2001-től a díjazottaktól elvárják, hogy az elnyert összeg legalább felét fiatal kutatók projektjeinek támogatására fordítsák.


Kondorosi Éva Budapesten született, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett biológusként, majd a genetika és biokémia területén szerzett PhD-fokozatot. Szakterülete a növényi molekuláris fejlődésbiológia, a növény-baktérium szimbiózis és a genomika. Posztdoktori ösztöndíjjal a kölni Max-Planck-Institut für Züchtungsforschung kutatója volt, később a University of Sussex, a Harvard University és a Cornell University vendégkutatójaként tevékenykedett. 2007 és 2012 között a BAYGEN Intézet alapító igazgatója volt, amely intézet utóbb az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (MTA SZBK) részévé vált. Alapító tagként közreműködött a franciaországi CNRS Növénytudományi Intézetének (Institut des Sciences Végétales) létrehozásában Gif-sur-Yvette-ben. Kondorosi Éva jelenleg az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a Szimbiózis és Funkcionális Genomikai Egység csoportvezető kutatóprofesszora, valamint a franciaországi CNRS Növénytudományi Intézetének kutatási igazgatója. Az MTA SZBK-ban általa alapított és szervezett kutatócsoport a hazai növényi molekuláris biológiai kutatás egyik vezető műhelye.

Kondorosi Éva az Európai Kutatási Tanács élettudományi alelnökeként, az Academia Europaea vezetőségének tagjaként, az EMBO tagjaként, az egyesült államokbeli National Academy of Sciences külső tagjaként a nemzetközi tudományos életben a magyar tudomány egyik legjelentősebb képviselője. Tagja egyebek mellett a német Leopoldinának, a Francia Agrártudományi Akadémiának, továbbá korábban az ENSZ-főtitkár tudományos tanácsadó testületében is tevékenykedett. 2016-tól az MTA rendes tagja. Kondorosi Éva tudományos munkáját 2007-ben Hotchkiss-díjjal, 2012-ben Széchenyi-díjjal ismerték el.

A Kondorosi Évával készített interjúnkat a közeljövőben olvashatják az mta.hu-n.