Kollár János, az MTA külső tagja kapta a 2016. évi Frederic Esser Nemmers Matematikai Díjat

A díj a legnagyobb összegű matematikai elismerés az Egyesült Államokban, kétszázezer dollár jutalommal jár. A korábbi díjazottak között volt Mikhail Gromov, Jakov G. Szinaj, Jurij I. Manyin, valamint három Fields-érmes: Edward Witten, Simon Donaldson és Terence Tao is.

2016. november 28.
Kollár János Forrás: www.nemmers.northwestern.edu

A Frederic Esser Nemmers Matematikai Díj a legjelentősebb nemzetközi matematikai díjak egyike. A Northwestern Egyetem (Evanston, Illinois, USA) 1994-től kétévente adja ki a Nemmers testvérek alapítványából. (Az Erwin Plein Nemmers Közgazdaságtani Díj és a Michael Ludwig Nemmers Zeneszerzői Díj teszi teljessé a Nemmers-díjak palettáját.)

A díj a legnagyobb összegű matematikai elismerés az Egyesült Államokban, kétszázezer dollár jutalommal jár. A 2016. évi díjat Kollár Jánosnak, a Princetoni Egyetem professzorának, az MTA külső tagjának ítélték oda az algebrai geometria területén elért alapvető eredményeiért, köztük a minimális modell program és alkalmazásai, a racionális összefüggőség elmélete, valamint a valós algebrai varietások témáiban végzett kutatásaiért. A korábbi díjazottak között volt Mikhail Gromov (Abel- és Bolyai-díjas, az MTA tiszteleti tagja), Jakov G. Szinaj (Abel-díjas, az MTA tiszteleti tagja), Jurij I. Manyin (Bolyai-díjas), valamint három Fields-érmes: Edward Witten, Simon Donaldson és Terence Tao is.