Kínai delegáció a Magyar Tudományos Akadémián

2024. április 8-án a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) delegációja látogatást tett a Magyar Tudományos Akadémián, hogy a felek megtárgyalják négy évtizede fennálló tudományos kapcsolataik bővítésének és a 3. Selyemút Fórum Budapesten – az MTA alapításának 200. évfordulójához kapcsolódó eseménysorozat részeként – történő megrendezésének lehetőségét.

2024. április 22.

Az MTA természettudományi alelnöke, Hudecz Ferenc, a CAS által alapított Nemzeti és Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége az Övezet és Út Régiókért elnevezésű nemzetközi szervezet (ANSO) igazgatótanácsának korábbi tagja köszöntötte a delegáció CAS Tibeti Fennsík Kutatóintézetéből (ITP CAS), a Gerinces Őslénytani és Paleoantropológiai Intézetéről (IVPP CAS) és az ANSO-tól érkező tagjait.

A delegáció vezetője Chen Fahu földrajztudós, geológus, az ITP CAS igazgatója volt. A felek a megbeszélés során megállapodtak a 2025-ös 3. Selyemút Fórum közös budapesti megszervezéséről és a kapcsolódó szervezői bizottság felállításáról. Az MTA magyarországi szervezőpartnere a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (HUN-REN BTK), a magyar szervezőbizottság elnöke Hamar Imre, az MTA doktora, az ELTE BTK Távol-Keleti Intézetének igazgatója.