Kell egy kicsit fölfelé is néznünk – Videón Kiss L. László csillagász, akadémikus a Középiskolai MTA Alumni Programban tartott előadása

Miért érdemes egy kutatónak világot látni, majd miért tér haza mégis? Mitől meghatározó a kutatói munka mellett az eredmények publikálása? Mit kell tenni azért, hogy az MTA doktora, majd az Akadémia rendes tagja váljon egy kutatóból? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai Kiss László akadémikusnak a Középiskolai MTA Alumni Program keretében tartott előadásából, amelyen az is kiderült, hogy mitől is olyan izgalmas az exobolygók kutatása. A rendezvényen forgatott kisfilmek a cikkben megnézhetők.

2024. február 26.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját a Középiskolai MTA Alumni Program keretében hívta meg az AKG csillagászati szakköre. A Széchenyi-díjas asztrofizikus beszélt arról, hogy milyen tanulmányok és élmények hatására választotta a kutatói pályát. A szakkört vezető pedagógus és az oda járó diákok pedig azt mondták el, hogy mitől izgalmas a mai tizenéveseknek a világűr.

Kiss L. László a tudomány művelésének örömteli pillanatai és nehézségei mellett beszélt kedvenc kutatási területéről, az exobolygókról is. Előadásában kitért az exobolygó-kutatás kezdeteire és a tudományos munkában használt módszerekre és eszközökre is. A program végén a gimnazisták egy rögtönzött vetélkedő keretében mérhették össze csillagászati ismereteiket.

A Középiskolai MTA Alumni Program

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás elnök a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú eseménysorozatot, a Középiskolai MTA Alumni Programot.
A középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában.