Junior primák – tíz fiatal kutatót díjaztak az Akadémián

Tizenegyedik alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának díjait. Az elismeréseket elnyerő tehetséges tudósok között idén kémikusok, bioinformatikus, idegtudós, kutatóorvosok és a földtudományok művelői is vannak.

2017. november 29.

A Junior Prima díjat először 2007-ben adták át. A Prima Primissima díj életre hívói akkor döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók között is a legjobbak. A korhatár egyedül a tudomány kategóriában magasabb, harminchárom év.

Idén ötvennyolc fiatal tehetséget terjesztettek fel a díj elnyerésére. A szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz tudós kutatót, akik fiatal életkora ellenére nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhet. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

Lovász László, az MTA elnöke a Junior Prima díjat elnyert fiatal kutatókkal Fotó: primaprimissima.hu

A Junior Prima 2017-es díjazottjai magyar tudomány kategóriában: Bodai Zsolt (kémia), Bolgár Bence (bioinformatika), Bunford Nóra (idegtudomány, pszichológia), Dömötör Orsolya (kémia), Grolmusz Vince Kornél (orvostudomány), Kovács Péter (klinikai orvostudomány), Perlaki Gábor (orvostudomány), Szalai Tamás (csillagászat), Varga Zoltán (orvostudomány), Vincze Miklós Pál (földtudomány).

Az elismeréseket az MTA Székházában tartott ünnepségen Lovász Lászlótól, az Akadémia elnökétől, dr. Juhász Edittől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárától és Bernáth Tamástól, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójától vehették át a díjazottak.