Tizennégyen vehették át a Bolyai-plakettet az Akadémián Tizennégyen vehették át a Bolyai-plakettet az Akadémián

Tizennégyen vehették át a Bolyai-plakettet az Akadémián

Az MTA teljesítmény-központú, magas presztízsű országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. A támogatással kutató, munkájukról szóló jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak az Akadémia emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak pedig MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Idén tizennégy fiatal kutató nyerte el a rangos elismerést, amelyet a korábbi években a júniusi hagyományos és nagyszabású Bolyai-napon adtak át. A járványra való tekintettel ehelyett most zártkörű, online közvetített rendezvényen vehették át a kitüntetett kutatók az elismerést.

Bolyai-plakettek átadása – online közvetítés szerdán az akadémiai ünnepélyről Bolyai-plakettek átadása – online közvetítés szerdán az akadémiai ünnepélyről

Bolyai-plakettek átadása – online közvetítés szerdán az akadémiai ünnepélyről

Az MTA teljesítmény-központú, magas presztízsű országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. Az ösztöndíj támogatásával kutató, munkájukról szóló jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak az Akadémia emléklapot adományoz. Közülük is a legjobbak MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Az elismerést a kitüntetettek ünnepélyes keretek között vehetik át október 14-én 11 órától az MTA Székházban. Az eseményt az mta.hu oldalon élőben követheti.

„Bolyaisok” – Manczinger Máté kutatóorvos „Bolyaisok” – Manczinger Máté kutatóorvos

„Bolyaisok” – Manczinger Máté kutatóorvos

A tumorellenes immunterápia hatékonyságának javításához járulnak hozzá azok a tudományos eredmények, amelyeket az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíja támogatásának is köszönhetően ért el a szegedi orvos. Kutatásai ismertetésével folytatjuk azokat a Bolyai-ösztöndíjasokat bemutató sorozatunkat, akik e támogatásnak is köszönhetően végezték, illetve végzik tudományos tevékenységüket – a Kuratórium munkáját segítő 11 szakértői kollégium szerint kiválóan.

Az MTA elnöke is tagja a következő ERC-elnököt jelölő bizottságnak Az MTA elnöke is tagja a következő ERC-elnököt jelölő bizottságnak

Az MTA elnöke is tagja a következő ERC-elnököt jelölő bizottságnak

Az Európai Bizottság kijelölte annak a független tudományos testületnek a tagjait, amely az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) következő elnökének megválasztását készíti elő. A nemzetközi élvonalba tartozó hét tudós egyike Freund Tamás agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Szathmáry Eörs a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője Szathmáry Eörs a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője

Szathmáry Eörs a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének célkitűzése a fenntarthatóság kérdéskörének tágabb, a környezeti, a gazdasági és a társadalmi aspektusokat egyaránt figyelemmel kísérő vizsgálata, az MTA aktívabb bekapcsolása a témában folyó hazai és tudományos diskurzusba. Ennek elérése érdekében Freund Tamás, az Akadémia elnöke létrehozta a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságot, amelynek vezetésére Szathmáry Eörs akadémikust, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját kérte fel.

A Horthy-korszak vitatott kérdései – az MTA Székházban rendezett konferencia videón A Horthy-korszak vitatott kérdései – az MTA Székházban rendezett konferencia videón

A Horthy-korszak vitatott kérdései – az MTA Székházban rendezett konferencia videón

A két világháború közötti Magyarország társadalompolitikájáról, politikai rendszeréről, külpolitikájáról, kultúrájáról, az ország második világháborús részvételéről, Horthy Miklós szerepéről és az antiszemitizmusról rendezett szakmai konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2020. szeptember 14–15-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A rendezvényen készült videófelvétel megnézhető az mta.hu-n.

  • 796 találat
  • További