Jobb feltételek a kutatómunkához – új helyiségekkel bővült az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete

Kilenc új, tágas kutatói szobát vehettek birtokba a Reáltanoda utcai Redl-palotában működő kutatóhelyen dolgozó matematikusok.

2017. október 2.

Évek óta egyre súlyosabb gondot jelentett az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben az egyre növekvő számú fiatal kutató elhelyezése. Miközben az intézet törzsgárdájának létszáma nagyjából változatlan, az elnyert pályázatoknak köszönhetően egyre több posztdoktor és doktorandusz dolgozik meghatározott ideig a kutatóintézetben. AzFotógaléria az új kutatói szobák átadásaról intézet ugyanis 7-7 elnyert támogatással kiemelkedően sikeresen szerepelt mind az Európai Kutatási Tanács, mind az MTA Lendület pályázatain.

Mostantól kilenc új, tágas kutatói szobában végezheti 38 matematikus a munkáját Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Míg a kutatók statisztikai létszáma 2011-ben 70 fő volt, ez a szám, évről évre folyamatosan növekedve, 2016-ra már elérte a 109-et. A Reáltanoda utcai Redl-palotában végül már alig fértek el a kutatók. A helyhiány orvoslására először 2014-ben vásárolt meg egy lakást a szomszédos épületben az MTA, majd 2016–2017-ben sor került az egyik épületszárny fölötti tetőtér beépítésére. Ennek köszönhetően mostantól 9 új, tágas kutatói szobában végezheti 38 matematikus a munkáját.

Az átadási ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke elmondta: a megnagyobbított és megszépült épület a korábbiaknál lényegesen jobb feltételeket nyújt az elmélyült kutatómunkához, noha még ezzel együtt is viszonylag kicsi az egy főre eső alapterület.