Ilyen A magyar nyelv jelene és jövője – videónk a könyvbemutatóról

A magyar nyelv és a magyar nyelvközösség ezredfordulós helyzetét bemutató tanulmánykötetet adott ki a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával a Gondolat Kiadó. Cikkünkben közzétesszük az MTA Székházában 2018. február 28-án megrendezett könyvbemutató teljes videofelvételét.

2018. március 1.

Képgalériánk a könyvbemutatóról„Nem túlzás azt állítani, hogy a kiadvány az elmúlt időszakban született, a magyar nyelvvel foglalkozó tudományos munkák egyik legjelentősebb darabja, noha az utóbbi évtizedekben számos kiváló monográfiát publikáltak a témában” – ezekkel a szavakkal mutatta be A magyar nyelv jelene és jövője című nyelvtudományi kötetet Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szerda délelőtt az MTA Székházában. A könyvet Tolcsvai Nagy Gábor, a kognitív nyelvészet kutatója, az Akadémia rendes tagja szerkesztette, több fejezetének ő a szerzője is. A kötet a Gondolat Kiadó gondozásában, az MTA támogatásával jelent meg.

Tolcsvai Nagy Gábor (balra) és Török Ádám a könyvbemutatón Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

A könyv a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy stratégiai összefoglalás készüljön a magyar nyelvről és a magyar nyelvközösség helyzetéről, elsősorban az elmúlt 30-40 év tényeire és történeti folyamataira összpontosítva, megbízható, tudományos kutatásokon alapuló, hiteles és eredeti szintézist adva. A magyar nyelv helyzetét a szerzők a nyelvtudomány mellett az antropológia, a történettudomány, a művelődéstörténet, valamint a kultúra-, népesség- és jogtudomány eszközeivel mutatják be.

Török Ádám köszöntője után Hoffmann István, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi tanára, az MTA-DE Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoport vezetője és Tolcsvai Nagy Gábor mutatta be a kötetet. Videónk az eseményről itt látható: