Három magyar kutató is elnyerte az Európai Kutatási Tanács Advanced Grantjét

Az Európai Kutatási Tanács 2018-ban 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst, akik közül Nusser Zoltán akadémikus immár a második alkalommal nyerte el ezt a grantet.

2018. április 9.

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében dolgozó Nusser Zoltán mellett Hanzó Lajos, az angliai University of Southampton kutatója, valamint Kőszegi Botond, a Közép-európai Egyetem oktatója nyerte el idén a Az Európai Kutatási Tanács tájékoztatója az Advenced Grant idei nyerteseirőltámogatást. Ennek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót tesz ki.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy hosszú távra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Olyan vezető kutatók pályázhatnak – életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül –, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

Mint elmondták, a támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét ölelik fel.

(A címlapképen szereplő Nusser Zoltán kutatásáról a közeljövőben részletesebben is beszámolunk az mta.hu-n)