Főhajtás az Akadémia alapítójának emléke előtt

Koszorúzással és emléküléssel tisztelegtek Széchenyi István életműve előtt születésének 230. évfordulója alkalmából. A Széchenyi Társaság hagyományos akadémiai ünnepségén Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke a „legnagyobb magyar” tetteit méltatva arról beszélt: Széchenyi azáltal emelkedett ki kortársai közül, hogy a jövőbe tekintett.

2021. szeptember 20.

Hudecz Ferenc szerint ez azért is fontos, mert az általa létrehozott és immár majd két évszázados tudós testület alapvetően szintén a jövővel foglalkozik. Azt alakítja felismeréseivel, tudományos eredményeivel, miközben természetesen hű marad hagyományaihoz, és ápolja örökségét.

Hudecz Ferenc (Az eseményen készült további képek a fotóra kattintva nézhetők meg) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az MTA alelnöke szerint a szellemi hagyaték őrzésében az Akadémia értékes segítséget kap az 1987-ben alakult Széchenyi Társaságtól, amely az elmúlt több mint három évtizedben névadójának örökségéhez hűen szervez rendezvényeket, hirdet meg tudományos és irodalmi pályázatokat, publikál kiadványokat.

Hudecz Ferenc méltatta azt a fáradhatatlan és lelkes munkát, amelyet
a Társaság tavaly elhunyt elnöke, Rubovszky András végzett. Mint elmondta, Rubovszky András múlhatatlan érdemeket szerzett Széchenyi életművének ápolásában.