Elsöprő többséggel állt ki az MTA Közgyűlése az elnök mellett, és kéri a kutatóhálózat pénzét a minisztertől – az Akadémia Közgyűlésének legfontosabb határozatai

Kilencven százalék körüli szavazati aránnyal fogadtak el több, a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóhálózata jövőjével kapcsolatos határozatot az Akadémia rendkívüli közgyűlésén 2018. december 6-án. Az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete további feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, és arra kérte az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

2018. december 6.

Az MTA 190., rendkívüli közgyűlésének aloldalaA Magyar Tudományos Akadémia 2018. december 6-án tartotta 190., rendkívüli közgyűlését az MTA Székházában. Lovász László, az MTA elnöke először ismertette az elmúlt hónapok legfontosabb eseményeit. A közgyűlési képviselők előzetesen egy részletes összeállítást kaptak erről, amely ide kattintva érhető el.

A közgyűlésen történt eseményekről később részletesen beszámolunk, most azokat a határozatokat ismertetjük, amelyeket nagy többséggel – 90% körüli szavazati aránnyal – hozott meg az MTA legfőbb döntéshozó testülete.

Elsőként Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnökének javaslatára az MTA Közgyűlése elismerését és köszönetét fejezte ki Lovász László elnöknek az Akadémia és kutatóhálózata integritásának megőrzése érdekében eddig kifejtett tevékenységéért, és további támogatásáról biztosította az elnököt.

Lovász László Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Az alábbiakban az MTA vezetése által a Közgyűlés elé terjesztett határozati javaslatokat, illetve ezek eredményeit ismertetjük.

10/2018. (XII. 6.) számú közgyűlési határozat

„A tudományos kutatások eredményességének elengedhetetlen feltétele a hosszú távú kiszámíthatóság és garancia. A Közgyűlés ezért elvárja, hogy a kibővített külső tanácsadó testületek (KTT) által történő átvilágítás próbáját kiálló kutatóhelyek alapellátása biztosított legyen.

A kutatóintézet-hálózat szerkezetének változtatását az MTA csak akkor tartja elfogadhatónak, ha érdemi elemzés nyomán bizonyítható, hogy az az összmagyar tudomány érdekét szolgálja.”

11/2018. (XII. 6.) számú közgyűlési határozat

A Közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság munkájáról szóló tájékoztatást tudomásul veszi, és a Bizottság határozatait támogatja. A Közgyűlés kéri az ITM miniszterét, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. év első negyedév végéig szóló költségvetését szabadítsa fel a vonatkozó jogszabályi határidők betartásával, és azt maradéktalanul bocsássa az akadémiai kutatóhálózat rendelkezésére.

Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság 2018. november 16-i ülésén hozott határozatai itt olvashatók, a bizottság tagjainak névsora itt látható.

12/2018. (XII. 6.) számú közgyűlési határozat

A Közgyűlés »Az MTA koncepciója a tudomány szerepére a hazai innovációs rendszer megújításában – az ITM munkaanyagának figyelembevételével« című dokumentumot megismerte, és azt az előterjesztés szerinti tartalommal elfogadja. A Közgyűlés felkéri az MTA választott vezetőit, hogy a koncepcióban foglalt elvek szerint folytassanak tárgyalásokat az illetékes kormánytagokkal, és az MTA Elnökségét, hogy állásfoglalásaival támogassa a tárgyalásokat.

Palkovics László miniszter a közgyűlésen nem vett részt, egy levelet küldött, amelyet kérésére a Közgyűlés tagjai előtt felolvastak. A levelet a miniszter által december 6-án 11 órakor tartott sajtótájékoztató résztvevői is megkapták, itt olvasható.

A Közgyűlés határozata alapján a levélre az MTA Elnöksége (két közgyűlés között legfőbb döntéshozó szerve) fog részletesen válaszolni.

Az eseményen készült további képeink itt láthatók:

2018. 12. 06. - Az MTA 190. közgyűlése

Explore this photo album by MTA Kommunikáció on Flickr!