Elhunyt Szalai Júlia szociológus, az MTA levelező tagja

Életének 75. évében elhunyt Szalai Júlia szociológus, a hazai szociológiai kutatások kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

2022. november 21.

Szalai Júlia Budapesten született 1948-ban. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, majd közgazdaság-tudományt hallgatott. 1971-ben szerzett diplomát.

Szalai Júlia (1948–2022) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Már egyetemistaként kérdezőbiztos volt Ferge Zsuzsa empirikus kutatásaiban. Ennek hatására kezdett szociológiával foglalkozni. Munkássága rendkívül gazdag és szerteágazó: a szegénység tanulmányozása mellett a társadalmi struktúra, a jóléti államok és intézmények, a munkaerőpiac, az oktatás és az etnicitás, a hazai polgárosodás társadalomtörténete, a társadalmi redisztribúció viszonyai váltak fő kutatási területeivé.

1973-tól az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott. 2008-tól az intézet tudományos tanácsadója, majd professor emeritája volt. Tanított többek között az ELTE-n, a CEU-n a Wesley János Lelkészképző Főiskolán és a glasgow-i Strathclyde Egyetemen is. 1986-ban lett a szociológiai tudomány kandidátusa, 2008-ban az MTA doktora.

Kiemelkedő, iskolateremtő tanáregyéniségként különösen fontos szerepe volt a doktori képzésben, kurzusok kidolgozásában.

Szalai Júliát 2019-ben választotta tagjai közé a Magyar Tudományos Akadémia.