Elhunyt Péter Katalin történész

2020. február 2-án, életének 84. évében elhunyt Péter Katalin történész, a Történettudományi Intézet professor emeritája, a kora újkori társadalom- és művelődéstörténet neves kutatója.

2020. február 6.
Péter Katalin (1937–2020) Fotó: Történettudományi Intézet

Péter Katalin 1937-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte. Ezt követően 1959-ben került az MTA Történettudományi Intézetébe, amely élete egyetlen munkahelye volt, bár óraadóként az ELTE-n és a CEU-n is hosszú éveken át oktatott.

Figyelme még a nemzetközi érdeklődés felélénkülése előtt fordult a reformáció és a katolikus megújulás története felé, e téren folytatott munkája igen hamar a nemzetközi történetírás élvonalába került (Studies on the History of the Reformation in Hungary and Transylvania, Göttingen, 2018). Ugyancsak korát megelőzve helyezte kutatásai homlokterébe a családok, a nők, a gyermekek kora újkori történetét (A gyermek a kora újkori Magyarországon, Budapest, 1996; Beloved Children. History of Childhood in Hungary in the Early Modern Age, Budapest – New York, 2001).

Péter Katalin életműve nem csupán írásaiból áll, hozzátartoznak tanítványai is, akiket soha nem lankadó érdeklődéssel kísért pályájuk kezdetétől fogva, igyekezett megmutatni számukra a kutatói kérdésfeltevés izgalmát, a levéltári búvárlatok rejtelmeit. A ma Magyarországon a 16–17. század vallástörténetével foglalkozó kutatók mindannyian az ő köpönyege ujjából bújtak elő, a nemzetközi kutatások számos eredménye az ő közvetítésével jutott el Magyarországra az 1980-as években. Sziporkázó, elgondolkodtató kérdésfeltevései egész generációk kutatásait állították irányba, és illesztették hozzá a német és angolszász történetírás paradigmáihoz.

Gondolkodásmódját és írásait a szokatlan témák felvetése, a meglepő asszociációk, az éles logikával megírt elemzések jellemezték. A magyar tudományosságot a legmagasabb szinten képviselte hazai és nemzetközi konferenciákon. A Tanárnő hirtelen távozott közülünk, számos új ötletén, készülő tanulmányain dolgozott. Ragyogó, élénk szelleme, hatalmas tudása, fanyar humora örökké hiányozni fog.

A Történettudományi Intézet munkatársai