Elhunyt Halász Béla, az MTA rendes tagja

Életének 92. évében elhunyt Halász Béla, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas orvos, anatómus, neuroendokrinológus, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professor emeritusa. A kutatótársak nevében Réthelyi Miklós, az MTA doktora búcsúzik tőle az mta.hu-n.

2019. március 8.
Halász Béla Forrás: Semmelweis Egyetem

Halász Béla a Tolna megyei kicsiny Kalaznón született 1927-ben. Édesapja tanár volt, bátyja fiatalon tuberkulózisfertőzésben elhunyt. E családi tragédia alapjaiban határozta meg a fiatalabb testvér életútját, pályaválasztását.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen, annak fénykorában, 1954-ben szerzett általános orvosi diplomát. A Szentágothai János által vezetett Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben kezdett oktatni és a kialakulóban lévő endokrin munkacsoportban kísérletes munkát végezni. 1959-ben már, kivételes módon, nagyszerű tantermi előadást is tartott a dobüreg szerkezetéről. Orvostanhallgatók csoportjainak volt tisztelt és szeretett anatómia- és szövettanoktatója. Világos, a lényegre koncentráló magyarázatai, finom, emberséget sugárzó lénye könnyűvé tette a tantárgy megtanulását.

Az endokrinológiai kutatásokban lelkes munkatársaival, Uhlarik Sándorral és Pupp Lajossal a mellékvesekéreg szerkezetét és működését vizsgálták. Ezek a kutatások, a hypothalamusba ültetett hipofízisekkel végzett sorozatvizsgálatokkal kiegészítve, vezettek az endokrin folyamatok hypothalamicus szabályozásának a leírásához. A Szentágothai útmutatása nyomán kialakított különleges, mikroméretű vágóeszköz, elterjedt nevén Halász-knife, hozta meg számára a szakmán belül a hazai és nemzetközi ismertséget. A Pécsi Orvostudományi Egyetem rendszeres tudományos szakosztályülésén, szinte a teljes professzori kar előtt megtartott briliáns előadása, a munkásságuk lényegét bemutató sémás ábra bemutatása kiemelkedő, ünnepi alkalom volt. 1964-ben Ford-ösztöndíjjal Kaliforniában, Geoffrey Harris intézetében dolgozva sorozatban kérték fel vezető endokrinológusok együttműködésre. Hazatérte után tartott lenyűgöző beszámolója emlékezetes élmény maradt, mivel az akkor nagyon messze lévő USA köznapi és kutatási életét úgy mondta el, hogy Amerikában érezhettük magunkat.

1971-ben négy jelölt közül ő lett Törő Imre utóda a SOTE II. Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet élén. Halász Béla igazgatása mellett az intézet felvirágzott. A sokrétű és izgalmas kérdéseket felvető feladatok egyértelműek voltak, a jó és a rossz, a siker és a balsiker közötti különbséget mindenki, akinek volt szeme és füle, láthatta és hallhatta. A jó kollegiális viszony állandóvá vált az egy épületben élő két anatómiai intézet vezetői és munkatársai között is. Követve az országban jelentkező társadalmi változásokat, 1989-ben, egy délután karácsonyt ünnepelt az intézet. A Dombay Győző festőművész munkatársunk festményeivel dísztett tanteremben ünnepi beszédében igazgató úr – sokak számára váratlanul – Krisztus születéséről és a szeretetről szólt.

A SOTE késői átalakulásának kulcsszereplőjeként nagy tekintélyével és kiegyensúlyozó képességével Halász Béla volt az elnöke az egész napos egyetemi alkotmányozó ülésnek 1991. február 9-én. Hosszas és sokszor kemény viták, érvelések, válaszok és viszontválaszok után itt született meg az Egyetem Ideiglenes Alapokmánya, amely a soron következő változások sorvezetője lett. Az egyetem közössége örömmel fogadta volna el Halász Bélát az egyetem rektorának, de ezelől ő köszönettel kitért.

A Semmelweis Egyetem tanári karában Halász Béla, politikai rendszertől függetlenül, tudásával, emberségével és rendkívüli kedvességével a minta volt, az illeszkedési vonalat jelentette. Gazdag örökséget hagyott ránk, szeretettel és tisztelettel emlékezünk rá.

Réthelyi Miklós


A címlapkép forrása: Semmelweis Egyetem.