Elhunyt Erik Wilhelm Grafarend, az MTA tiszteleti tagja

A német kutató munkássága felölelte a geodézia szinte teljes tudományterületét.

2020. december 15.

Életének 82. évében 2020. december 8-án Stuttgartban elhunyt Erik Wilhelm Grafarend, az MTA tiszteleti tagja

Erik Wilhelm Grafarend Essenben született 1939. október 30-án. Bányamérést, majd fizikát és geofizikát tanult a Clausthal-Zellerfeld Műszaki Egyetemen, ezt követően 1966-ban doktori fokozatot szerzett geodéziából. A bonni egyetemen habilitált, ugyanott egyetemi tanári kinevezést kapott 1971-ben. 1975-től a müncheni Bundeswehr Egyetem Csillagászati és Fizikai Geodéziai Tanszékén dolgozott, majd 1980-tól 2005-ig a stuttgarti egyetem geodéziai intézetét vezette. Nyugdíjba vonulását követően folytatta aktív kutatói tevékenységét, számos könyvet jelentetett meg a geodézia témakörében.

Kutatási tevékenysége rendkívül szerteágazó volt, felölelte a geodézia szinte teljes tudományterületét, többek között a fizikai geodézia, a becslési módszerek, a statisztika, a geodéziai hálózatok tervezése, a műholdas geodézia, a differenciálgeometria, a térképi vetületek, a geokinematika, a navigációs rendszerek és geodéziai vonatkoztatási rendszerek területén tevékenykedett. Ezt a kiterjedt kutatási tevékenységet mintegy 350 tudományos közlemény és könyv példázza.

Erik Wilhelm Grafarend geodéziai munkásságát nemzetközileg is széles körben elismerték, 1975-ben megkapta a Nemzetközi Geodéziai Szövetség Bomford-díját, számos német és külföldi egyetemen díszdoktorrá választották, 2010-től tagja volt a finn és a magyar tudományos akadémiának.

Temetése 2020. december 18-án lesz a Stuttgart melletti Leinfeldenben.

(Nico Sneeuw nyomán)