Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, az MTA külső tagja

Nyolcvanhét éves korában, október 20-án elhunyt Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, az MTA külső tagja, a flow-elmélet atyja, a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás nemzetközi hírű kutatója.

2021. október 21.
Csíkszentmihályi Mihály (1934–2021) Fotó: MTI / Veres Nándor

Csíkszentmihályi Mihály 1934. szeptember 29-én született Fiumében. 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Az Illionisi és a Chicagói Egyetemen tanult. 1965-től a Lake Forest College szociológiai és antropológiai tanszékvezető docense, 1971–87-ben a Chicagói Egyetem humán fejlődéstani professzora, 1985–87-ben magatartáskutató tanszékének vezetője. 1985-től az Encyclopaedia Britannica tanácsadó testületének tagja, továbbá a J. P. Getty Múzeum tanácsadója volt.

1998-ban választották az MTA külső tagjává. 2011-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki világszerte nagyrabecsült, a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás, továbbá az életmód-életminőség terén végzett tudományos munkásságáért.

2012-ben díszdoktorrá avatta szülővárosának, Fiumének (Rijeka) egyeteme (UNIRI). 2014-ben Los Angelesben átvette a Magyar Érdemrend nagykeresztjének polgári tagozata kitüntetést, a magyar tudomány nemzetközi tekintélyét növelő, sok évtizeden át végzett kimagasló tudományos tevékenységéért, valamint a világszerte milliókat inspiráló és a társadalom legkülönfélébb rétegeiben sikerrel alkalmazott flow-elmélet megalkotásáért és a pozitív pszichológia területén elért meghatározó eredményeiért.