Egy magyar iszlámkutató portréja – kiállítás az MTA Székházban

Február 15-ig látogatható az MTA Székház aulájában a Goldziher Ignác akadémikus, orientalista halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett tárlat. A kiállítás az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteménye és a Goldziher Intézet együttműködésében jött létre.

2022. január 27.

Goldziher Ignác az európai iszlámkutatás máig legnagyobb alakja
a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagja, a Nyelv- és Irodalomtörténeti Osztály elnöke, illetve az igazgatótanács tagja volt.

Felbecsülhetetlen értékű levelezését az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteménye őrzi. Az MTA KIK, illetve más intézmények anyagaiból áll az a tárlat, amely a tudós életútjának legfontosabb állomásain kalauzolja végig a látogatót. Az érdeklődők megismerhetik Goldziher gyermekkorát, a zsidó tudományok művelőjét, az arabistát, az iszlámkutatót,
a hitközségi titkárt,
az akadémikust, az egyetemi tanárt. A gazdag életmű kiállított tárgyi emlékei közötti eligazodásban tájékoztató füzet is segíti
az érdeklődőket.

Fotó: Digitális Képműhely

A kiállított dokumentumok közül az egyik legérdekesebb az a 19. század első felében megjelent, monumentális arab–latin szótár, amelynek e példányát Goldziher Ignác élete végéig javítgatta, kiegészítette. Jegyzeteit digitális formában is láthatják a látogatók.

A kiállítás február 15-ig, hétköznapokon 8.00 és 18.00 óra között
nézhető meg díjmentesen az MTA Székház aulájában.
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.).