Egy hónap tiszta tudomány – élő közvetítés a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi nyitóünnepségéről

„Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” – ez a mottója az MTA idén immár 20 éves rendezvénysorozatának, a Magyar Tudomány Ünnepének, amelynek egyik fő témája a mesterséges intelligencia lesz. November 6-án kezdődik a Tudományünnep+ néven ismertté vált kiemelt eseménysorozat, amelyet nemcsak a helyszínen, hanem az MTA YouTube-csatornáján élő adásban is figyelemmel kísérhetnek, illetve felvételről is megnézhetnek az érdeklődők.

2023. november 1.

Egy hónap tiszta tudomány – pénteken 11.00 órától élő közvetítés a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi nyitóünnepségéről. Az esemény zártkörű, de élőben követhető az MTA YouTube-csatornáján.

Az Országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. A Magyar Tudomány Ünnepe az MTA által 2003 óta minden év novemberében megrendezett országos programsorozat, amely hagyományosan a kor legégetőbb kérdéseit felvető problémákra ad tudományosan megalapozott, közérthető válaszokat.

A mesterséges intelligencia mellett lesz szó az ukrajnai háborúról, a fenntarthatóság néhány fontos dimenziójáról, terítékre kerülnek környezetvédelmi témák, irodalomtörténész segít eligazodni a Petőfi-legendáriumban, és az is kiderül: miért járt fizikai Nobel-díj az attomásodpercekkel kapcsolatos kutatási eredményekért.

Nyitóünnepség Szegeden

Az egy hónapos rendezvény nyitóünnepségének a hagyományoknak megfelelően minden második évben az MTA valamelyik területi bizottsága ad otthont. Idén Szeged lesz a házigazda. Az egybegyűlteket először Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke köszönti, de beszédet mond Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Az ugyancsak hagyományos tudományos előadást idén Pálfy Péter Pál, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke tartja Bolyai János korszakalkotó felfedezése két évszázad tükrében címmel.

Az ünnepségen adják át a 2023. évi Eötvös József-koszorúkat, az MTA 2023. évi tudományos díjait, valamint a Dél-alföldi Innovációs Díjakat.

A rendezvényt Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára zárja.

Regisztráció a programokra és további részletek:
tudomanyunnep.hu