Tisztújítás az MTA Matematikai Tudományok Osztályában Tisztújítás az MTA Matematikai Tudományok Osztályában

Tisztújítás az MTA Matematikai Tudományok Osztályában

Laczkovich Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját választotta elnökévé a 2020–2023-as akadémiai ciklusra az MTA Matematikai Tudományok Osztálya 2020. szeptember 16-án. Az osztályelnök-helyettes Némethi András, az MTA levelező tagja lett.

A Horthy-korszak vitatott kérdései – élő videoközvetítés a konferenciáról az MTA Youtube-csatornáján A Horthy-korszak vitatott kérdései – élő videoközvetítés a konferenciáról az MTA Youtube-csatornáján

A Horthy-korszak vitatott kérdései – élő videoközvetítés a konferenciáról az MTA Youtube-csatornáján

A két világháború közötti Magyarország társadalompolitikájáról, politikai rendszeréről, külpolitikájáról, kultúrájáról, az ország a II. világháborús részvételéről, Horthy Miklós szerepéről és az antiszemitizmusról rendez szakmai konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2020. szeptember 14–15-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

Új vezetők az MTA Doktori Tanácsa élén Új vezetők az MTA Doktori Tanácsa élén

Új vezetők az MTA Doktori Tanácsa élén

Benkő Elek régészt, az MTA levelező tagját választotta az MTA új összetételű Doktori Tanácsa a testület elnökévé. A társelnöki posztot Kamarás Katalin vegyész, az MTA rendes tagja tölti be a következő három évben, a titkári feladatokat pedig Nyitray László biológus, az MTA doktora látja el.

Tudományos kutatás és hatékony felsőoktatás nem létezhet egymás nélkül – Freund Tamás beszéde a BME tanévnyitóján Tudományos kutatás és hatékony felsőoktatás nem létezhet egymás nélkül – Freund Tamás beszéde a BME tanévnyitóján

Tudományos kutatás és hatékony felsőoktatás nem létezhet egymás nélkül – Freund Tamás beszéde a BME tanévnyitóján

Az egyetemek és tudományos szellemi műhelyek együttműködésének fontosságáról, a felfedező kutatások és a kutatás-fejlesztés kapcsolatáról, valamint a különböző tudományágak képviselői közötti kooperáció jelentőségéről beszélt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepségén.

Lendületes kutató nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán Lendületes kutató nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Lendületes kutató nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Andics Attila kognitív idegtudományi kutató, az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője elnyerte az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) fiatal kutatóknak kiírt Starting Grant pályázatát. Az ELTE TTK Etológia Tanszékének kutatója azt vizsgálja majd az ötéves, 1,9 millió euró támogatást kapott projektjében, hogyan hatott egyes emlősök hangfeldolgozására a háziasítás. A kutatás eredményeként jobban megérthetjük, hogyan változtathatta meg agyunk hangfeldolgozásért felelős mechanizmusait a beszéd kialakulása.

Freund Tamás Kásler Miklóssal találkozott Freund Tamás Kásler Miklóssal találkozott

Freund Tamás Kásler Miklóssal találkozott

Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szeptember 1-jén fogadta hivatalában, ahol az EMMI és az MTA közötti további együttműködési lehetőségekről tárgyaltak.

  • 779 találat
  • További