Duplájára emelkedik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának összege

Az MTA negyedszázados, teljesítményközpontú, magas presztízsű, a kutatói pályaív posztdoktori szakaszában támogatást nyújtó, országos ösztöndíjának összege az idén elnyert pályázatok esetében 2022. január 1-jétől 124 500 forintról 250 000 forintra növekedik.

2021. július 6.

„Örömteli, hogy végre a helyére került a Bolyai-ösztöndíj, amely jelentőségéhez képest méltánytalanul alacsony összegű volt már az utóbbi években” – mondta az mta.hu-nak Tulassay Tivadar, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium elnöke.

Tulassay Tivadar Forrás: Semmelweis Egyetem

A támogatás 2017-től adómentesen, majd 2018-tól járulékmentesen vehető igénybe
– így lesz ez a jövőben is –, kiegészítésként pedig 2018-tól lehet pályázni az NKFIH által gondozott, a Bolyai-ösztöndíjhoz kapcsolódó Bolyai+-ösztöndíjra is.
Az akadémikus felidézte, hogy az MTA által 1997-ben létrehozott, a 45 év alatti posztdoktorok számára segítséget jelentő támogatási forma versenyképességének javítása érdekében az Akadémia már több alkalommal is javasolta korábban a jelenleg havi 124 500 forintos támogatás összegének a megemelését, amit aztán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezett a Kormánynál.
Az ösztöndíj összegének duplájára emelése végül a 2021. évi XC. törvény alapján, vagyis a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló jogszabály nyomán vált lehetővé, amelynek a 65. § (3) bekezdése rendelkezik
a Bolyai-ösztöndíj összegéről.

A Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Tulassay Tivadar szerint az ösztöndíj népszerűségét részben presztízse adja, hiszen több mint 500 egykori „bolyais” szerezte meg az évek során az MTA doktora címet, közülük 22 személyt pedig akadémikussá is választottak.

A viszonylag kevés adminisztráció is vonzerőt jelent, miként a háromszintű, objektív és körültekintő rendszerben végzett elbírálási folyamat is. „Mindezeknek köszönhetően a PhD-fokozat megszerzése utáni időszakra egy stabil, a fiatalok számára világos feltételeket és lehetőségeket kínáló kutatói életpályamodell kialakítását és működtetését teszi lehetővé a támogatás” – mondta Tulassay Tivadar.

Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság tagjának interjúja az NKFIH honlapján olvasható
a tudományos életpálya különböző szakaszaiban elnyerhető ösztöndíjakról.